Store sygehuse bedst til KOL

Større chance for at overleve i fx Aarhus

Det er ikke lige meget, hvor i landet man bliver opereret for tyk- og endetarmskræft, hvis man samtidig lider af lungesygdommen KOL, i folkemunde bedre kendt som rygerlunger.

Kræftens Bekæmpelse har lavet en undersøgelse i samarbejde med Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Århus Universitetshospital blandt flere end 1.800 kræftpatienter med KOL.

Den viser, at dødeligheden blandt patienterne med begge sygdomme efter et år er 32 procent på de store sygehuse som fx Aarhus Universitetshospital. På de små sygehuse ligger dødeligheden på 39 procent.

Overlæge Reimar W. Thomsen, der har ledet analysearbejdet ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling, synes der er tale om en god nyhed, da udviklingen lige nu går mod de store sygehuse.

- Der har været bekymringer for, om man ville tabe blikket for de kræftpatienter, der fejler mere end én ting, med den faglige specialisering, der er på de største sygehuse. Det viser sig ikke at holde stik for tarmkræftpatienter med KOL i vores data, siger han i en pressemeddelelse.

Adgang til gode intensivafdelinger

Ifølge den aarhusianske overlæge kan adgangen til gode intensivafdelinger være en del af forklaringen på de store sygehuses gode resultater.

- Kræftpatienter med KOL er en højrisikogruppe, der har op imod dobbelt så høj dødelighed efter en kræftdiagnose som andre kræftpatienter. Mange KOL-patienter indlægges på intensivafdeling efter en tarmkræftoperation, og nogle må i respirator. Det er sandsynligt, at ikke kun kirurgisk erfaring, men også dygtige narkoselæger, en god intensivafdeling, og lungemedicinsk ekspertise er vigtige for KOL-patienter med tarmkræft, siger Reimar W. Thomsen.

Omkring en fjerdel af de tarmkræftpatienter, der samtidig har KOL, bliver opereret på de fem store sygehuse, en anden fjerdedel på 25 små sygehuse og den sidste halvdel på 13 mellemstore.

De mellemstore sygehuse lå tættest på de små med en etårs dødelighed på 36 procent.