Stor rift om væltede træer

Storme giver travlhed hos savværkerne

Der er rift om de faldne træstammer, som de to storme, Allan og Bodil, væltede i november og december. Og de mange træer giver travlhed på savværkerne, der gerne vil beholde træet og dermed arbejdspladser her i landet.

I alt 2,5 mio. træer i de private og offentligt ejede skove ligger som pinde i et mikakospil. De er eftertragtede, for otte ud af 10 væltede træer er nåletræer.

Prisen for nåletræer er nemlig historisk høj. Under stormen i 2005 var prisen 60 pct. af, hvad den er i dag. Og da branchen har været i knæ siden finanskrisen, har stormen set med branchens øjne været velplaceret denne gang.

- Skovejerne kan være heldige med, at de får lagt noget skov ned på et tidspunkt, hvor der er gode priser på nåletræ, siger Henrik Thorlacius-Ussing, administrerende direktør på Rold Skov Savværk i Sabro ved Aarhus til DR Østjylland.

Se: Skovejer får erstatning

Mens de knækkede træer skal forarbejdes hurtigt, så opfordrer ejer af Grønagergaard Savværk i Gjern ved Silkeborg, Jan Kristensen, til, at man holder igen med de væltede træer, som stadig har rødderne i behold.

- Knækkede træer skal behandles her og nu for at undgå orme og så videre. Men træerne, der stadig har rødder, skal blive liggende længst muligt, siger Jan Kristensen.

- For sender vi træ ud af landet, sender vi også arbejdspladser ud, siger han og frygter, at skovejerne eksporterer alt træet, og at prisen på rå-træ efterfølgende stiger.