Stor mangel på flygtningeboliger

Kommuner har svært ved at finde permanente boliger

04:04

1 af 2

Hvis man er flygtning og bor i Silkeborg Kommune, er der større chance for, at man bor i egen lejlighed eller værelse, end hvis man boede i for eksempel Randers.

Der er nemlig en markant forskel på, hvor mange permanente boliger, som de østjyske kommuner har kunne fremskaffe.

Se også: 1.898 flygtninge på vej

I Silkeborg Kommune har næsten samtlige af de 138 flygtninge fra for eksempel Syrien fået sin egen bolig. Det er dog ikke udtryk for, at der hænger mange tomme boliger på træerne i kommunen, fortæller Michael Maaløe, som er job- og borgerservicechef:

- Vi har stadig godt styr på, hvilke tilbud, det er, man skal have som borger, men vi må sige, hvad boliger angår, der er vi på den, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

I Randers Kommune har det i 2014 været endnu sværere end i Silkeborg. Kommunen modtog 134 flygtninge, hvoraf de 30 har fået deres egen lejlighed eller værelse. Resten er indtil videre kun midlertidigt indkvarteret.

- Det er jo ikke bare lige sådan, at når man trykker på en knap, så frigør man nogle boliger, siger borgmester Claus Omann Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Når kommunerne ikke får fundet en permanent bolig til flygtningene, får de ikke dækket boligudgifterne af staten. Det har man kunne mærke i Randers Kommune, hvor de mange midlertidige boliger i 2014 har ført til en ekstraregning på 650.000 kroner

I Østjylland står kommunerne til at skulle l modtage dobbelt så mange flygtninge i 2015 sammenlignet med sidste år. Ifølge Udlændingestyrelsens kvoter vil der ankomme godt og vel 1.900 nye flygtninge i år.

Du kan møde nogle af de syriske flygtninge, som har fået en permanent bolig i Østjylland, i tv-indslaget øverst i artiklen.