Stor forskning i bloddonorer

250.000 danskere ventes i nyt frivilligt kartotek

Op imod en kvart million danskere får nu mulighed for at lægge arm til løsning af kræftgåder og fremtidig behandling af sygdomme.

På halvandet år er et storstilet studie af bloddonorer i Region Midtjylland og Hovedstaden nemlig blevet så stor en succes, at det skal udvides til hele landet. Det oplyser DR Østjylland.

Læge og ansvarlig for den østjyske del af det omfattende forskningsprojekt Christian Erikstrup fra Aarhus Universitetshospital siger:

- Det har vist sig, at donorerne er meget velvillige overfor at deltage i projektet. Det synes vi, er en succes. Derfor udvider vi projektet og håber på sigt at kunne inkludere de fleste donorer i Danmark.

Ifølge Christian Erikstrup er indsamlingen af informationer, plasma og DNA fra de danske bloddonorer uden lige. 45.000 har allerede udfyldt spørgeskemaer og tilladt forskning i rester af rutineblodprøver fra deres almindelige tapning. Og det faktum, at man allerede har alle donorernes helbredsoplysninger og let adgang til deres bloddråber, gør sammen med informationer fra nationale registre undersøgelsen usædvanligt billig - og omfattende.

- Der er mange muligheder for forskningsprojekter i det. Ikke bare for os men også andre. Bloddonorerne udgør en stor del af den danske befolkning og derfor er det her materiale værdifuldt. For vi kan måle markører i blodet og forudsige fremtidige sygdomme, som for eksempel kræft, til gavn for andre patienter, siger Christian Erikstrup til DR Østjylland.