Stjernekig til 30 mio. kroner

Universitet indvier teleskop på Tenerife

Omkring 3.700 kilometer fra Aarhus på toppen af Izaña-bjerget på Tenerife troner en hvid bygning med en stor kuppel.

Inde i kuplen er der bygget et teleskop med en diameter på en meter, som i fremtiden skal give aarhusianske forskere svar på nogle af universets hemmeligheder.

Aarhus Universitet har i dag indviet det første teleskop i det såkaldte SONG-projekt, som med tiden skal vokse og blive til et globalt netværk af mindre teleskoper.

Universitetet står som medejer af projektet og håber, at det første skud på stammen kan være med til at give nye informationer om stjerner og planeter.

- Vi kan så og sige få opfyldt vores drømme - nemlig at studere det indre af stjernerne. Hvordan er de opbygget? Og lede efter exoplaneter, siger lektor Frank Grundahl fra Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Mange solskinstimer

Selvom teleskopet er i den mindre ende af skalaen, kan det alligevel tage næsten lige så skarpe billeder, som man kan fra rummet.

Teleskopet har kostet i omegnen af 30 millioner kroner og med tiden er det planen, at endnu flere teleskoper skal bygges. Som noget smart kan teleskopet fungere automatisk og foretage ubemandede målinger.

Hvorfor valget netop er faldet på Tenerife og ikke for eksempel Tirstrup, er der ifølge lektor Frank Grundahl en god forklaring på:

- Folk kender det som solskinsøen, og her er der i størrelsesordenen 250 til 300 nætter om året, hvor vi kan observere stjernerne, og det er meget mere, end vi kender fra Danmark, selvom vi har haft en god sommer i år.

Det nye teleskop er finansieret med hjælp fra forskellige fonde og staten.