Stamceller kan kurere rygsmerter

Overlæge fra Aarhus Universitet bag ny behandling

To små stik kan vise sig at være vejen væk fra kroniske smerter for en 18-årig kvinde med nedslidt ryg. I stedet for at skulle udsættes for en krævende og langvarig rygoperation fik hun i sidste uge to indsprøjtninger med et par millioner stamceller. Samlet set tog det cirka 20 minutter. 

Stamcellerne går nu i gang med at genopbygge to ødelagte disci (båndskiver) i den nederste del af hendes ryg, og går alt efter planen kan hun mærke forskel om to-tre måneder.

- Dette indgreb har store perspektiver. Både for den 18-årige kvinde men også for andre med lignende rygproblemer, siger dr.med. Cody Bünger, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.

- Hun vil kunne fungere normalt, tage en uddannelse, få et job og ikke være flittig gæst på hospitalet og hos sin egen læge. Desuden er indgrebet så skånsomt, at vi vil kunne behandle patienter som tidligere ikke ville blive tilbudt en operation.

Cody Bünger vurderer at omkring 1000 patienter om året i Danmark vil kunne få glæde af den nye behandling.

 
Dyrker patientens egne stamceller
Den nye behandling ville ikke være mulig uden et tæt samarbejdet med Michael Bendtsen, læge og ph.d og Rigshospitalet. Her har man dyrket de stamceller, som den 18-årige kvinde fik sprøjtet ind i ryggen. Det er patientens egne stamceller, der bruges. De blev taget ud fra hoftekammen fire uger før indsprøjtningerne fandt sted.

- Vi har sammen med Rigshospitalet fundet en metode som gør, at stamcellerne lever længere end tidligere, og det har stor betydning for muligheden for at genopbygge ødelagte dele i kroppen, siger Cody Bünger.

Behandlingen blev godkendt af Etisk Råd i 2009 og er med succes udført på grise.