Spritbilisme: Melder ikke vennerne

Østjyderne er gode til at alarmere poltiet, hvis nogle kører med sprit i blodet. Bare det ikke er en ven.

Når en person har kørt med en promille over det tilladte, er det omgivelserne, der melder spritbilisten. Det oplever Østjyllands Politi.

Politiet oplever dog ofte, at lysten til at melde en spritbilist falder, når en ven eller et medlem af familien er involveret.

- Danmark opfattes vores indtagelse af alkohol som en privat sag, og derfor oplever vi det som grænseoverskridende at stille spørgsmålstegn ved andre menneskers evne til at køre bil, når de har drukket alkohol. Vi er bange for at blande os, bange for at ødelægge den gode stemning og bange for at blive uvenner, siger sekretariatsleder i Østjyllands Færdselssikkerhedsudvalg Jytte Nørup.

En undersøgelse fra Danmarks TransportForskning slår fast at 80 % af spritbilisterne havde været i selskab med andre, før de kørte ud i trafikken. Der var altså nogen, der med al sandsynlighed kunne have stoppet dem. Derfor vil De regionale Færdselssikkerhedsudvalg, Rådet for Større Færdselssikkerhed, kommunerne og Politiet nu iværksætte en større kampagne, der skal sætte fokus på problemet.