Spor efter skadedyr lukker ældrekøkken og maden destrueres

Produktionskøkkenet på Søkilde Plejehjem i Ry er lukket i 48 timer, efter der er fundet ekskrementer i et lagerrum

Det er i produktionskøkkenet på Søkilde Plejehjem, at der er fundet ekskrementer efter skadedyr. Foto: Google Street View

650 ældre i Skanderborg Kommune får en anden aftensmad tirsdag, end de først var tiltænkt. For det køkken, de normalt får mad fra, er lukket ned på grund af fund af ekskrementer fra skadedyr – muligvis rotter.

Fundet blev gjort af personalet i køkkenet på Søkilde Plejehjem i Ry tirsdag morgen, og Fødevarestyrelsen blev herefter tilkaldt. Køkkenet blev straks lukket ned i 48 timer.

Læs også Muselort i Dagli’Brugsen giver 20.000 kroner i bøde

- Det er gamle ekskrementer fra muligvis rotter, som er fundet i et lagerrum. Der er dog intet sundhedsskadeligt i det for de ældre, for der er ingen friske spor, og der er ikke taget af varerne på lageret, siger mad- og måltidschef i Skanderborg Kommune, Conny Rønnov, til TV2 ØSTJYLLAND.

Til plejecentrene har vi fundet en anden løsning fra vores leverandør, og den mad bliver leveret til et af vores andre køkkener. De hjemmeboende ringer vi rundt til for at finde en løsning.

Conny Rønnov, madchef

Udover at lukke køkkenet ned, har man også valgt at destruere den mad, der er produceret i tidsrummet mellem den 25.-27. juli, og den mad, der er bragt ud i dag til hjemmeboende pensionister, tilbagekaldes.

Finder en løsning

- Det gør vi mest af etiske grunde og for en sikkerheds skyld, for ifølge Fødevarestyrelsen er der intet farligt i maden, forklarer Conny Rønnov.

Produktionskøkkenet på Søkilde leverer mad til kommunens 11 plejecentre og en del hjemmeboende borgere. Derfor arbejder køkkenpersonalet nu på højtryk for at løse udfordringerne med dagens måltid.

Læs også Kig i skabet: Pasta fyldt med skadedyr trækkes tilbage

- Til plejecentrene har vi fundet en anden løsning fra vores leverandør, og den mad bliver leveret til et af vores andre køkkener. De hjemmeboende ringer vi rundt til for at finde en løsning, siger madchefen.

Efter de 48 timers lukning, hvor desinficering og forebyggelse finder sted i køkkenet, skal Fødevarekontrollen ud og åbne køkkenet op igen.