Sparker hårdere med bare fødder

Aarhusiansk forsker bag opsigtsvækkende undersøgelse

Burde superstjernen Cristiano Ronaldo spille uden fodboldstøvler?

Cristiano Ronaldos frispark er frygtet af modstanderne, og hans hårde og præcise spark er et af de farligste våben, når Portugal torsdag aften møder Tjekkiet i den første EM-kvartfinale.

Men faktisk kunne Ronaldo og andre frispark-specialister sparke endnu hårdere, hvis de måtte smide fodboldstøvlerne og sparke med de bare fødder.

Sådan lyder den opsigtvækkende konklusion fra en dansk forsker, der netop har påvist, at fodboldstøvler mest af alt giver mening at bruge, fordi det gør ondt at sparke uden.

Ifølge fodboldforsker og Thomas Bull Andersen er fodboldstøvlen derimod mest en hæmsko, når det gælder det perfekte spark.

- Foden kan strækkes mere uden en støvle og bliver derved mere spændt og sætter mere fart i bolden, siger Thomas Bull Andersen til Experimentarium.dk.

- Til gengæld er det en fordel, hvis standbenet kan stå fast ved hjælp af knopperne under fodboldstøvlen, fortsætter han.

Burde lægge støvler og strømper
Hvis ikke det var forbudt, så kunne portugisiske Cristiano Ronaldo altså sikre sit hold en fordel ved i aftenens kvartfinale mod Tjekkiet at lægge støvle og strømpe i græsset og tage de målfarlige frispark barfodet.

- Han vil uden tvivl sparke hårdere, fastslår Thomas Bull Andersen, der er lektor ved Aarhus Universitet.

Hans forskergruppe lod ti fodboldspillere på højt niveau udføre det samme spark med samme hastighed i foden med og uden et par almindelige standardstøvler i universitetets fodboldlaboratorium.

Kunne følge bevægelserne
Ved hjælp af high speed-kameraer og sensorer på bold og fod kunne de følge deres bevægelser og hastighed.

I fodtøjet sparkede spillerne omkring 100 km/t, men uden støvler steg boldhastigheden med næsten fem procent.

Trods de overraskende resultater vil Thomas Bull Andersen dog ikke anbefale støvleløse kampe, da det simpelthen er for smertefuldt.

I Aarhus-forsøget er gevinsten dog kun dokumenteret ved vristspark, som primært bruges ved målspark, frispark tæt på mål og langskud.