Sover i parkerne

Vanskeligt at tilbyde udlændinge tag over hovedet

I Aarhus og København vurderes det, at antallet af udlændinge, der finder nattely i byernes parker, er steget de senere år. Og som konsekvens vil kommunerne gerne have mulighed for at tilbyde den udsatte gruppe et tag over hovedet og en seng at sove i.

Siden daværende velfærdsminister Karen Jespersen (V) i 2007 fastslog, at Danmark ikke skulle være "Europas varmestue", har herberger og væresteder ikke kunnet få tilskud til at huse udenlandske hjemløse, som i stedet har været henvist til private tilbud eller gaden.

Men kommunernes ønske om at lave om på den regel har lange udsigter. Hverken Socialdemokraterne eller de Radikale har lyst til at lave den nuværende ordning om, og de henviser til, at problemet skal løses på europæisk plan.

- Det er en svær nød at knække. Det er faktisk et socialt problem, som jeg ikke lige ser en løsning på. Og det er også derfor, vi har lavet en nødløsning, siger de Radikales socialordfører, Liv Holm Andersen (R), til Berlingske med henvisning til den nødpulje, organisationer siden 2010 har kunnet søge støtte til at give de udenlandske hjemløse tag over hovedet i de kolde vintermåneder.

Men det er ikke godt nok, mener rådmand for sociale forhold i Aarhus Kommune Hans Halvorsen (S).

- De fylder en del i gadebilledet. Når vi gerne vil have, at man kan bevæge sig frit over landegrænserne, så bør det jo også være muligt at tilbyde de her mennesker nogle forhold, som vi kan være bekendt, og som kan få dem væk fra gaden. Men det kan vi ikke ifølge serviceloven, siger han til Berlingske.