Sommeren afslører demens

18.000 er demente i Østjylland - og tallet stiger

Demens konstateres ofte, når familien er på ferie flere generationer sammen (arkivfoto)

Antallet af demente stiger kraftigt i øjeblikket. Alene i Østjylland menes der nu at være knap 18.000 fortrinsvis ældre, der har problemer med at klare sig selv af den grund, og tallet stiger ifølge Demensforeningen med mere end 300 om året.

Det er ofte i sommertiden, at de nye tilfælde bliver konstateret. Sygdomstegnene bliver ofte tydeligere i sommerferien, når familien er bragt sammen

- Hvis man snakker i telefon med sin mor en gang imellem, kan man jo ikke se, om hun har styr på tingene, og hvordan hendes hjem ser ud. Men pludselig bliver hun taget ud af sine vante omgivelser og rutiner, fordi hun skal i sommerhus eller på hotel med sin familie og finde vej nye steder, Og så bliver forvirringen og hukommelsesproblemerne hos den syge tydelige for familien.siger Else Hansen, der er rådgiver på Demenslinien - Alzheimerforeningens telefonrådgivning i en pressemeddelelse..

-   Mange af dem, der typisk ringer i sommerferien, er folk, der er ved at opdage eller har mistanke om, at deres pårørende har en demenssygdom. Når deres egen læge er på ferie, kan jeg være med til at vurdere, om en situation er akut, eller om man kan vente med at kontakte sin læge eller andre instanser til senere, siger Else Hansen.

Pårørende kan søge råd hos Alzheimer-foreningen på www.alzheimer.dk