Som at gå på månen: Løbebånd hjælper Thorkild tilbage på benene

Et nyt og anderledes løbebånd hjælper gangbesværede tilbage på benene

02:25

Et nyt løbebånd kan reducere tyngdekraften, så folk, der har mistet gangfunktionen, kommer på benene igen.

Det er blandt andet Horsens Kommunes træning og rehabiliteringsafdeling, Vital Horsens, der har fået det smarte løbebånd med navnet Alter G.

Og her skulle Thorkild Tømmerby Laursen, der er pensionist fra Brændstrup, for første gang en tur op på det nye løbebånd.

Læs også Qubik til hundefitness: Han trænger til en tur på løbebånd

Thorkild Tømmerby Laursen blev for tre måneder siden ramt af en blodprop i hjernen, og lige siden har han siddet i kørestol.

- Man får et par specielle bukser på, og så bliver man lynet ind i en slags ballon, hvor der så bliver skabt et positivt tryk, som tager vægten af underkroppen, forklarer Michael Rasmussen, der er fysioterapeut hos Vital Horsens. 

Michael Rasmussen, fysioterapeut hos Vital Horsens.

Det betyder, at løbebåndet delvist kan ophæve tyngdekraften, og dermed reduceres kropsvægten med op til 80 procent.

- Jeg føler, at jeg er vægtløs. Det går simpelthen fint, og det er noget, der hjælper, siger Thorkild Tømmerby Laursen, mens han er i gang med sin første tur på det nye løbebånd.

Thorkild Tømmerby Laursen sidder normalt i kørestol. Foto: Per Bracher

- Jeg ved ikke, om vi kan gøre flere raske, men vi kan i hvert fald få dem hurtigere og bedre i gang med en bedre gangtræning eller løbetræning for den sags skyld, siger Michael Rasmussen.

Tidligere har det krævet meget personale og tid, når en delvist lammet person som for eksempel Thorkild Tømmerby Laursen skulle tilbage på benene.

- Desto hurtigere vi kan få folk op på benene og gå igen, desto bedre er det. Og Thorkild vil have meget svært ved at gå uden at have massiv støtte. Men nu kan vi sætte ham herind, og han kan føle sig tryg, og så kan han få en højere ganghastighed, siger Michael Rasmussen. 

Læs også Forskere vil afsløre falske blodpropper

Thorkild Tømmerby Laursen har nu overstået sin første gåtur efter blodproppen, og turen på Alter G har styrket hans tro på at komme tilbage på benene.

- Jeg har otte uger tilbage herude på Vital Horsens, og der håber jeg, at de får mig helt op at gå ubesværet, så jeg kan springe rundt igen, siger Thorkild Tømmerby Laursen og sender et stort smil af sted.

Udover Horsens Kommune har også Odder, Randers og Aarhus også et Alter G-løbebånd. 

Du kan se mere om det nye løbebånd i videoen øverst på siden.