Soldater takker nej til nye veteranhjem i skoven

Veteraner vender tomlen ned til regeringens plan om at bygge veteranhjem i fredskovsområder

Veteranhjemmet i Aarhus, som åbnede i december 2015.

Psykisk plagede soldaterveteraner med smag for naturens dybe ro skal have bedre mulighed for i perioder at kunne bo i de danske skove. Men det er ikke nødvendigvis en god idé, mener Vagn Martinussen, bestyrelsesformand i Veteranhjem Midtjylland i Aarhus, der hellere så, at der blev sikret flere sheltere i nærheden af de eksisterende  veteranhjem.

Det mener regeringen, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) foreslår derfor en ændring af skovloven, så der kan bygges et eller flere hjem for soldaterveteraner i fredskovsområder.

Læs også DF støtter stærkere indsats for krigsveteraner

Der har tidligere i nogle skove været forsøg med primitive sheltere til veteranerne, men ifølge ministeriet er der denne gang tale om "mursten og rindende vand".

Trods de gode intentioner ryster landsformand Niels Hartvig Andersen i foreningen Danmarks Veteraner på hovedet af forslaget.

- Det er altså ikke sådan, at veteranerne står i kø for at komme ud og bo i en skov, siger han.

Veteranformanden henviser til, at der allerede er rigeligt med pladser på de fem nuværende veteranhjem landet over, hvor der ifølge hans oplysninger i øjeblikket bor "færre end fem veteraner"

Læs også Veteraner efterlyser hjælp til glemt Balkangeneration

- Og vi kan se, at når de søger på de eksisterende hjem, så skal der være noget offentlig transport lige uden for døren. Ellers gider de ikke at komme.

- Så det er ikke for veteranernes skyld, at man skal ændre den lov, siger han.

Omtrent samme toner lyder fra Vagn Martinussen, bestyrelsesformand i Veteranhjem Midtjylland i Aarhus.

Læs også Veteranhjem mangler frivillige: Døgnbemanding umuligt

Også han afviser, at det vil hjælpe veteranerne at bygge veteranhjem i fredskovsområder.

- Jeg tror ikke, at det har en virkning, om et veteranhjem ligger det ene eller det andet sted. Det er helt ligegyldigt, siger han.

Langt hellere så Vagn Martinussen, at der blev arbejdet for at sikre veteranerne flere sheltere i nærheden af de eksisterende veteranhjem i Fredericia, Odense, Aalborg, Aarhus og København.

02:48

Efter et langt tilløb kunne det nye veteranhjem i Brabrand, Aarhus, i december 2015 endelig slå dørene op og byde krigsveteraner velkommen. Se video fra åbningen her.

Luk video

 - For vi har nogen, der søger ensomheden i skoven, fordi de i kortere eller længere perioder simpelthen ikke kan være sammen med andre mennesker, siger han.

Netop derfor er hele tanken om et fælles veteranhjem i skoven også forfejlet, mener Martinussen.

- Det er ikke det, de vil have. Dem, der søger ud i skoven, vil have ensomheden og roen ude i naturen, og det giver en murstensbygning, hvor man skal bo med andre, jo ikke, siger han.

Ritzau ville gerne have spurgt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om, hvorfor han foreslår veteranhjem, som veteranerne umiddelbart ikke efterspørger.

Men ministeren ønsker ikke at svare.