Solcelletræ pryder Tivoli Frihedens indgangsparti

Når Tivoli Friheden åbner op for en ny sæson den 9. april, vil publikum kunne opleve forlystelsesparkens helt nye, bæredygtige indgangsparti

Illustration.

Illustration.

1 af 2

Et af Tivoli Frihedens mest markante kendetegn er indgangspartiet og ikke mindst den karakteristiske Harlekin-facade, der med sine mange farver byder publikum velkommen til Aarhus' største forlystelsespark. Men fremover vil et syv meter højt såkaldt solcelletræ også skille sig ud ved indgangen.

Det skal indsamle solens lys om dagen og lyse pladsen op om aftenen. Træet står efter planen klar til sæsonåbningen på lørdag den 9. april.

Manden, der står bag solcelletræet, er den verdensberømte waliser, Ross Lovegrove. Som kunstner og industriel designer har han udstillet på en række af verdens mest anerkendte museer - herunder MoMA og Guggenheim i New York.

Læs også Østjyske forlystelsesparker bruger millioner af kroner

Solcelletræet er et eksempel på Lovegroves æstetiske tilgang. Ifølge Lovegrove er det kun naturlige vækstmønstre og organiske former, som kan frembringe den maksimale skønhed, og han har beskrevet træet som "en hyldest til design, natur og kunst, som repræsenterer vor tids DNA".

Træet er en nulenergiløsning, som blev realiseret i samarbejde med det italienske lysfirma Artemide. Solcelletræet så for første gang dagens lys i 2007 foran Wiens historiske MAK Museum i 2007. I 2012 blev endnu et eksemplar offentliggjort i London i forbindelse med byens værtsskab for De Olympiske Lege. Eksemplaret, der vil pryde Tivoli Frihedens forplads, bliver det første i hele Skandinavien.

Bæredygtighed på dagsordenen

Projektet har kostet knap en million kroner, og heraf har NRGi bidraget med 400.000 kroner. Det lokale energiselskab iværksatte i anledning af sit 100-års jubilæum sidste år en Smart City-konkurrence om at gøre Østjylland smartere og mere energivenlig. Der blev afsat en million kroner til de bedste projekter, og 46 deltog i konkurrencen. 7 blev udvalgt - herunder Tivoli Frihedens, som modtog den største bevilling af de udvalgte projekter.

- Projektet er med til at sætte bæredygtighed og Smart City-tankegangen på dagsordenen i en af Aarhus' største kulturattraktioner. Med solcelletræer som energikilde skabes en stemningsfuld og energirigtig oplysning af parkens ankomstplads om aftenen. Projektet er desuden blevet udvalgt, da det tilgodeser rigtig mange mennesker i NRGI's forsyningsområde, eftersom parken besøges af mange - både fra Aarhus og fra de omkringliggende byer, siger NRGis bestyrelsesformand, Eva Ryberg, i en pressemeddelelse.

Læs også Fed Fredag: Fuldender musikprogram

Tivoli Frihedens administrerende direktør, Henrik Ragborg Olesen, er stolt af det nye indgangsparti og glad for, at NRGi så potentialet i projektet:

- Man siger jo, at det er det første indtryk, der holder ved, og med vores nye indgangsparti føler jeg virkelig, at vi er lykkes med at løfte den oplevelse, som vores gæster vil få, når de ankommer - ikke mindst takket være Ross Lovegroves fantastiske solcelletræ. Og efter en sjov og begivenhedsrig dag i Friheden kan de også nyde det smukke syn af den oplyste plads, når de forlader parken.

Foruden solcelletræet kan publikum blandt andet også glæde sig til en helt ny rutschebane, Bisværmen.