Søhelt mindes på Fregatten

Ung matros kastede krudtgranat i havet

Fregatten Jylland i Ebeltoft er nu klar til at hylde en hidtil ukendt søhelt, der formentlig reddede en række af sine kammeraters liv tilbage i 1864.

Den 23-årige matros Anders Back befandt sig under Slaget ved Helgoland i den ene mast, da han midt under slaget hørte en hvæsende lyd fra en vandtønde.

Da han så ned i tønden, opdagede han, at der lå en stor, sort østrigsk krudtgranat i den. Den hvæsende lyd, den unge matros kunne høre, kom fra den brændende lunte.

- Anders Back skyndte sig at bukke sig ned i tønden og fiske bomben op. Han kastede bomben af al kraft ud over kanten på mærset, og inden den ramte havoverfladen, eksploderede den i en sky af dødbringende sprængstykker, skriver Fregatten Jylland i en pressemeddelelse.

Kopi afsløres torsdag

Mens Anders Back altså reddede sig selv og sine kammerater fra døden, blev en af fjendens skibe cirka 40 minutter senere ramt af en tilsvarende dansk granat fra Fregatten Jylland.

Granaten fra Fregatten Jylland dræbte en del besætningsmedlemmer fra det østrigske flagskib Schwarzenberg, hvorefter skibet brød i brand.

I morgen, torsdag, afslører Fregatten Jylland en kopi af Anders Back med vandtønden. Kopien vil fremover have sin faste plads på fregatten, hvorfra han våger over Ebeltoft.