Sølund jubler: Udsigt til at ledsagere kan komme med

Det kan for fremtiden blive muligt for Sølunds Musik Festivals gæster at få en ledsager med. En reform af serviceloven er på vej

01:35

Der er gode nyheder på vej til de udviklingshæmmede gæster på Sølund Festival. For en ny reform af serviceloven gør det muligt igen at tilkøbe en ledsager til at tage på ferier og festivaler.

Onsdag aften indledte social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) forhandlingerne om en ny servicelov ved at offentliggøre et udspil til en ny reform. Reformudspillet er blevet til efter længere tids dialog med kommuner, socialrådgiverne og brugerorganisationer.

I udkastet til reformen står der blandt andet, at ”borgerne i kommunale og regionale tilbud får mulighed for at købe sig til ledsagelse, så de kan få det personale, som de kender, med på ferie.”

Og det er en ændring, som man på Sølund Festivalen har set meget frem til.

- Det er jo det, vi har råbt op om i de sidste tre-fire år. Det kan ikke være rigtigt, at de mennesker ikke kan få lov til at komme ud. De tør jo ikke komme nogen steder, hvis ikke de har kendte mennesker med sig, siger Lasse Mortensen, der er talsmand for Sølund festival.

For to år siden kunne man på festivalen mærke en stramning af serviceloven. De udviklingshæmmede kunne ikke få lov til at få en ledsager med – også på trods af, de betalte af egen lomme. 

Læs også Sølund Festival: Stadig grund til at kæmpe for ledsagere

Derfor har man fra Sølunds Festivalens side arbejdet for at få ændret servicelovens bestemmelser omkring ledsagere. Der er blandt andet talt med socialministeren og politikere på Christiansborg. Og det ser nu ud til at bære om frugt.

- Det er jo ikke, fordi vi står og råber, at vi skal have en masse penge tilført, for meget af det er jo selv-finansiering. Det er jo borgerne selv, der skal have lov at betale for nogle af de glæder og goder og kvalitetsbetonede oplevelser, de kan få, siger Lasse Mortensen. 

Serviceloven skal nu forhandles på plads på Christiansborg, før lovændringen endelig træder i kraft.