Snyder med jobansøgninger

Handicappede frygter at blive valgt fra

Hvis man kalder en jobansøger til samtale, kan det nemt vise sig, at den der møder frem, har et handicap. Det skriver Avisen.dk.

Mere end hver anden handicappede fortæller nemlig, at de undlader skrive handicap på cv'et, viser ny undersøgelse.

- Det er jo tankevækkende, at så mange er bange for at blive sorteret fra, siger Finn Amby, der er chefkonsulent i virksomheden, og står bag undersøgelsen, som konsulentfirmaet Ankerhus har lavet for Jobcenter Aarhus til Avisen.dk.

Ifølge rapporten angiver 54 procent af mennesker med handicap i Aarhus Kommune, at de undlader nemlig at omtale handicappet i deres jobansøgning.

Og det er en tendens, der gælder handicappede i hele landet, lyder det fra Danske Handicaporganisationer, der repræsenterer 320.000 handicappede.

- Tallet er alt for højt! Og eftersom det i lang tid har været et velkendt problem, så vidner det om, at vi ikke har nået det vi skal, for at skaffe beskæftigelse til mennesker med handicap, siger Thorkild Olesen, næstformand i organisationen til Avisen.dk.

Rapporten viser desuden at mere end halvdelen af de handicappede

oplever at deres handicap betyder, at det er svært at søge job. 27 procent oplever, at de har fået afslag på stillinger, som de ellers var kvalificeret til.

Det er især mennesker med psykiske lidelser, der oplever handicappet som en hindring for at få et job, og derfor ikke nævner handicappet i jobansøgningen.

I landsorganisationen SIND, repræsenterer handicappede med psykiske lidelser, er problemet velkendt, siger formand Knud Rasmussen til Avisen.dk.

Der er god grund til at skjule skavankerne, vurderer Finn Amby.

Han er netop i gang med en ph.D. om blandt andet virksomhedernes forhold til mennesker med handicaps.

Han har interviewet 397 midtjyske virksomheder, og undersøgelsen viser at 81 procent af de personaleansvarlige vil være usikre overfor at ansætte en person med et handicap.

- Det er helt tydeligt at arbejdsgiverne er skeptiske for at ansætte folk med handicaps, og det giver jo ikke ligefrem handicappede mennesker lyst til at være ærlige i deres jobansøgning, siger han til Avisen.dk.

I Sammenslutningen af Unge Med Handicap opfordres de arbejdsløse direkte til at undgå at skrive om handicappet i jobansøgningen.

- Vi oplever at man bliver valgt fra på den baggrund. Derfor opfordrer vi handicappede til at undgå at skrive det i ansøgningen, siger formand Mads Brix Baulund til Avisen.dk.