Snyder med ældrechecken

Flere ældre lyver sig fattigere for at få del i ældrechecken.

En ulovlig metode har spredt sig blandt landets pensionister. En del af dem lyver sig nemlig fattigere, end de egentlig er for at få del i ældrechecken på 10.900 kroner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Checken er kun til ældre med højst 75.500 kroner i "likvide midler", men det er svært for kommunen at kontrollere, hvor mange kontanter folk har.

Derfor hæver ældre tilstrækkeligt mange rede penge til at komme under grænsen og gemmer derefter sedlerne derhjemme eller i en bankboks.

- Jeg tror, at det er almindelig kendt, at det foregår i vid udstrækning, siger Ole Seidling, der er kontrolchef i Høje-Taastrup Kommune.

Leder af kontrolgruppen i Ishøj Kommune Susanne Damsgaard stemmer i.

- Det sker; ingen tvivl om det. Når vi spørger, hvorfor pengene er væk, hører vi tit, at pengene er gået til børnene, eller at de skal på en rejse meget langt væk, siger hun.

Susanne Damsgaard tror, at problemet kun vil vokse i fremtiden.

- De kommende ældre vil være meget mere bevidste om, hvad de kan få og meget dygtigere til at jonglere med pengene, så vi skal nok mere op på dupperne, siger hun.

Horsens: Kommuner har berøringsangst
Kommunerne har hidtil haft en smule berøringsangst, når det kommer til at kigge de ældre efter i kortene. Det fortæller afdelingsleder i Horsens Kommune Anne-Mette Gisselmann.

- Vi forbinder ikke ældre med socialt snyd, men når der fifles med kontoen for at få ældrecheck, er det jo lige så alvorligt som enlige forsørgere, der ikke er reelt enlige, siger hun til avisen.

Anonyme bankrådgivere udtaler endvidere til Jyllands-Posten, at de har kunder, som har gemt penge i en bankboks for at få ret til ældrechecken.