Snakker sig på medicinstudiet

Optagelsesprøve for fremtidens læger

I fremtiden vil Aarhus Universitet have mulighed for at gå ud og håndplukke i den store ansøgerskare, som søger ind på medicin- og tandlægestudierne på kvote to. Derfor indfører universitet nu en optagelsesprøve, som skal sikre, at de mest motiverede ansøgere bliver optaget.

Det fortæller prodekanen for de sundhedsvidenskabelige studier på Aarhus Universitet, Berit Eika, til Berlingske Nyhedsbureau.

- Vi vil ud og ramme den større mellemgruppe fra de gymnasiale uddannelser, som har klaret sig godt, men som ikke har scoret topkarakterer. De har nogle andre kompetencer, som vi også gerne vil have, siger hun.

Skal løse opgaven godt

Det er blandt andet kompetencer i at samarbejde og kommunikere samt evnen til at træffe gode beslutninger, som prodekanen fremhæver er vigtige at besidde, hvis man vil klare sig godt til optagelsesprøven.

- Ansøgerne kan godt blive udsat for at blive sat i et konkret dilemma, hvor vi bedømmer dem på den måde, de løser opgaven på, siger Berit Eika.

Indtil Aarhus Universitet har fundet den rette metode til at optage de bedste kvote to-ansøgere, vil medicin- og tandlægestudiet fortsat kun optage ti procent derfra. Prodekanen håber dog på, at optaget på kvote to henover de næste år kan hæves til 25 procent.

- Det er noget, som tager tid. Eleverne på de gymnasiale uddannelser skal heller ikke føle sig truede af, at vi ændrer i optaget, siger hun.

Karakterer tæller stadig

Hvis nogen skulle sidde og tro, at man nu kan tage farten af karakterræset, fordi universitetet indfører en optagelsesprøve, kan de dog godt tro om igen. De bedste karakterer vil fortsat give direkte adgang til studierne.

- For det første ville det kræve uendelig meget planlægning at tage 5.000 ansøgere op til prøve. For det andet ønsker vi ikke at lade svagere elever søge ind, da vi ved, de ikke kan gennemføre et studie, der er så krævende, siger Berit Eika.

Derfor vil ske en grovsortering inden selve prøven. Man skal blandt andet stadig have et vis gennemsnit for at blive taget i betragtning, og universitet arbejder også på at indføre en videnstest, som skal sortere nogle ansøgere fra.