Smugkig på ny museumsbydel

I dag slår Den Gamle By dørene op til sin nyeste satsning

01:55

1 af 2

En tidsrejse tilbage til 1970'ernes Danmark med fokus på de mennesker, der oplevede netop den tid. Det er overskriften for den nye udstilling, som museet Den Gamle By i Aarhus i dag vil præsentere for publikum.

Udstillingen er en udvidelse af museets 1974-bydel, som blev indviet i sommeren 2013. Dengang fik folk mulighed for at kigge indenfor i et kollektiv, en radio- og tv-forhandler og andre tidstypiske steder.

Nu er der blevet tilføjet en række nye oplevelser til listen. Fra i dag vil man kunne besøge en hel opgang i Havnegade, som ifølge museet tegner et billede af det brogede Danmark.

Se også: 135 mio. til Den Gamle By

I stueetagen bor et ældre ægtepar og en enlig mor med sin søn. På førstesalen en lærerfamilie og seks tyrkiske gæstearbejdere. Længere oppe bor et hippie-par med deres baby og ved siden af en grønlandsk kvinde.

- Vi har simpelthen et tidsbillede af, hvordan livet var 1974 for gamle, for unge, for danskere og for folk, der kommer udefra, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Originalt interiør

Helt karakteristisk for udvidelsen er måden, at lejlighederne er blevet indrettet på, fortæller museumsdirektøren. I eksempelvis lejligheden med det ældre ægtepar er indretningen original.

Se også: Besøgstallet boomer

Det vil sige, at møbler og andre genstande har tilhørt de tidligere beboere i netop den lejlighed.

- Normalt har vi flyttet nogle boliger, nogle lejligheder, nogle menneskers historie, som kunne passe ind. Her er det faktisk det samme, som det var for 40 år siden, siger Thomas Bloch Ravn.

Projektet har kostet mere end 200 millioner kroner at realisere. Af dem er de 161 millioner kroner blevet skænket af A. P. Møller Fonden.

Du kan komme indenfor i et par af lejligheden i videoen øverst i artiklen, hvor museumsdirektør Thomas Bloch Ravn viser rundt.