Sms'er skal stoppe indbrudstyve

Nyt system advarer naboerne om indbrud

03:47

Foto: TV2OJ / Colourbox

1 af 2

Nu skal det være slut med at have ubudne gæster i hjemmet. Derfor har en gruppe naboer i Ryomgård på Djursland sat et nyt projekt i søen, som skal stoppe indbrudstyvene.

- Vi har haft tilfælde af indbrud, og hvis vi havde haft systemet dengang, så ville i hvert fald et tilfælde have været afværget, siger Leif Dimes Ilsøe, der er selvstændig fra Ryomgård.

Derfor har naboerne i samarbejde med en gruppe ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet udviklet et system, der skal holde indbrudstyven væk. Systemet virker ved, at boligejeren slår det til, når denne forlader sit hjem. Det gør man ved at sende en sms. Hvis der så skulle komme ubudne gæster, mens man er væk, og de får held til at komme ind i huset, så alarmerer en sender alle naboerne, som er med i ordningen.

Naboerne modtager en sms, hvor der står, at der er et indbrud i gang på adressen.

- Der går altså maksimalt tre minutter, før den første nabo står og kigger dem over skulderen, og så må tyven bare håbe på, at det ikke er naboen med rottweileren, som står der, siger Stefan Kalmar fra Ryomgård, der er tovholder på projektet.

Se: Sådan undgår du juleindbrud

I kvarteret i Ryomgård har de allerede almindelig nabohjælp, men det nye system kan noget mere, mener de.

- Det er en aktiv nabohjælp og ikke bare den passive nabohjælp, som i virkeligheden bare er det skilt, som står nede for enden af vejen, siger Leif Dimes Ilsøe.

Ifølge Stefan Kalmar er tanken ikke, at systemet skal føre til selvtægt.

- Hovedsageligt er det for den præventive effekt, hvor der møder en stor skare af naboer op, som skræmmer tyven væk, og det er det, som er kernen i det. Vi håber, at tyven så vælger slet ikke at møde op, siger han.

Planen er, at det nye system i første omgang skal udbredes til hele Ryomgård. Og går det godt, kan det måske blive blive en realitet i resten af landet.

Du kan møde de ingeniørstuderende, der er med i projektet, og høre mere om systemet i indslaget øverst i artiklen.