Sms'er mod pjæk en succes

Forsøg på skole i Horsens går sin sejrsgang landet over

Da lærere og ledere på 10. Klasse-Center Horsens for et par år siden konstaterede, at de traditionelle midler mod fravær ikke virkede, besluttede de at tage nye metoder i brug.

I dag sender læreren en sms til forældrene i det øjeblik, elevens fravær er konstateret. En simpel metode, der kan aflæses direkte i fraværsstatistikken. Det skriver Dagbladenes Bureau.

Og overalt i landet har skoler fået øjnene op for den tekniske løsning på et voksende fraværsproblem. På knap to år har godt 300 skoler for eksempel tilkøbt et sms-modul til det såkaldte Skoleintra.

Udbyderen, UNI-C, har ikke statistik over brugen af modulet, men melder om "stor interesse", og udviklingen bliver da også modtaget med kyshånd blandt både skoleledere og forældre.

- Det er helt afgørende, at man sætter hurtigt ind over for fravær, og i kampen mod fravær er en tæt kontakt med hjemmet noget af det vigtigste. Her er en sms en fantastisk, nem og hurtig måde til at holde dialogen på, siger formand for skolelederne, Anders Balle til Dagbladenes Bureau.

Kan ikke stå alene
Anders Balle understreger, at en sms selvfølgelig ikke altid kan stå alene og at tilbagevendende fravær skal bekæmpes med andre midler.Også forældrene tager positivt imod det nye middel mod fravær.

- En forudsætning for, at man som forældre kan gøre noget ved problemet, er, at man er klar over, at der er et problem. Med en sms er der grundlag for at reagere med det samme. Ofte er fravær symptom på, at der er noget galt, og derfor er det kun godt, at man hurtigt kan tage dialogen op, siger Niels-Christian Andersen, der er sekretariatschef i forældreforeningen, Skole og Forældre.

Og der er al mulig grund til at tage fravær alvorligt, mener blandt andre ph.d.-studerende Charlotte Jonasson.

Hun har kigget på fravær og frafald på en teknisk skole som en del af et større forskningsprojekt på Aarhus Universitet om fastholdelse.

- Fravær er ikke nødvendigvis et problem, men det kan blive det, fordi det kan have konsekvenser for, om man overhovedet kan gennemføre sin skolegang. Samtidig påvirker det klassen og deres opfattelse af, hvor vigtigt det er at deltage i undervisningen, siger hun til Dagbladenes Bureau.

Sidste år afsatte Undervisningsministeriet 40 millioner kroner til en indsats mod fravær, og indsatsen bliver for alvor intensiveret efter sommerferien med blandt andet en stor kampagne.

Kilde: Dagbladenes Bureau