Sms giver færre udeblevne

34 procent flere patienter møder op

Langt færre patienter glemmer deres aftaler på sygehuset, når de får en sms med en påmindelse om tidspunktet for en forestående operation, behandling eller undersøgelse.

En stikprøve fra et pilotprojekt i Region Midtjylland viser, at påmindelserne på sms har resulteret i 34 procent færre udeblivelser.

Ordningen begyndte som et pilotprojekt i 2008 og er nu gjort generel og permanent i regionen, fortæller Mogens Engsig-Karup, der er chefstrateg i IT i regionen.

- Alt pegede på, at der nærmest kun var fordele. Det koster næsten ingenting, glider nemt ind i afdelingernes hverdag, og en stikprøve-rundspørge viste, at patienterne også er glade for at få den lille påmindelse, siger han.

Aflyst behandling koster 25.000 kr.
Ifølge Sundhedsstyrelsen blev 7.500 operationer aflyst i 2010, fordi patienterne ikke mødte op. Hertil kommer et stort antal udeblivelser fra øvrige behandlingsformer og undersøgelser på hospitalet.

Det koster op imod 25.000 kroner for hver aflyste behandling, fortæller Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Hvis en operation derimod aflyses i god tid, kan andre patienter længere nede på listen til gengæld rykkes op og få hurtigere behandling.

Hver måned sender Region Midtjylland 9000 sms-beskeder til patienter, og antallet er jævnt stigende.