Smid skraldet ud af vinduet

Specialdesignet skraldetragt til bilister er klar på Ejer Bavnehøj

Nydesignet skraldetragt til bilister er fra i dag klar til brug på Ejer Bavnehøj rastepladser. Det nye affaldskoncept fra Hold Danmark Rent og Dansk Design Center gør det så nemt som overhovedet muligt for travle bilister at gøre det rigtige - nemlig at ramme skraldespanden i stedet for grøftekanten.

Tester fra i dag
Det er svært ikke at finde en eller anden form for affald i bilen, som kan kastes ud af vinduet, når man ser den nye, store, orangerøde skraldetragt. Og når det er fundet, er det bare for bilisten eller lastvognschaufføren at ramme tragten.  I dag indledes test af fire eksemplarer af den nyopfundne skraldetragt på de to Ejer Bavnehøj rastepladser ved Skanderborg. Bag tragten står organisationen Hold Danmark Rent, Dansk Design Center, designvirksomheden Goodmorning Technology, Vejdirektoratet og producenten G9. 

Bilisterne skal nudges
Skraldetragten - med opfordrende skilte på vejen hen til den - gør det nemmere end nogensinde at gøre det rigtige; nemlig at smide kaffekoppen, slikposen og burgerpapiret i skraldespanden i stedet for i grøftekanten.

Denne måde at guide folk i den rigtige retning kaldes
"nudging", og det er noget, som både Hold Danmark Rent og Dansk Design Center tænker ind i deres projekter.

 - Vi er ikke interesserede i at løfte pegefingre, for det tror vi ikke, at danskerne reagerer positivt på. Ved i stedet at designe nemme løsninger - for eksempel nytænke skraldespanden - "nudger" vi folk. Vi giver dem et kærligt puf i den rigtige retning. Langt de fleste vil jo gerne gøre det rigtige - især hvis det er nemt, forklarer Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

Designet efter bilisters ønsker
Skraldetragten er nemlig ikke kun en stor skraldespand formet som en tragt. Hele konceptet er baseret på, at bilister og lastvognschauffører skal ledes hen til den. I testperioden sker dette via skilte, som på vejen hen mod tragten giver info om, at man meget snart skal have skraldet klar. Skraldetragten er udstyret med en ring af LED-lys, så det også er nemt at ramme tragtens hul, når det er mørkt. Bliver skraldetragten en succes og eventuelt sat i produktion til hele landet, vil konceptet yderligere komme til at bestå af en særlig vejbane - en "skraldebane" - på selve rastepladsen med påmalede symboler hen mod tragten.

- Der er tale om et nyt servicedesignkoncept, som gennem forskellige virkemidler skal motivere bilisterne til at gøre det rigtige. I designprocessen har vi derfor spurgt bilisterne til råds, og vi glæder os til at få deres respons på skraldetragten, siger Iben Højer Hansen, projektleder i Dansk Design Center.  Skraldetragtene vil være at finde på rastepladserne Ejer Bavnehøj Øst og Vest frem til februar måned, hvorefter testen evalueres, og der vil blive taget stilling til eventuel produktion.