Smartphones slider på familier: De stjæler opmærksomhed

Flere og flere får en smartphone, og netop de fylder meget hos de familier, der søger professionel hjælp

02:14

Flere af os får en telefon, som kan alt muligt. Vi kan læse mails, være på Facebook, spille spil og meget mere. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af danskere med en smartphone er steget fra 63 procent i 2013 til 83 procent i år.

Stigningen mærkes tydeligt hos flere familieterapeuter i Østjylland. For eksempel oplever Anette Krogh, der er familie- og parterapeut i Randers, at i familier, hvor kommunikationen halter, så er det tit fordi, at mor, far eller børn bruger for meget tid på elektroniske enheder som en smartphone eller en tablet.

- Hvis den tid, som man har i familien udover arbejde og alt muligt andet, bliver brugt foran en skærm et eller andet sted, så kan man ikke arbejde med det. Og så undgår man at tage hånd om problemerne i familien, siger hun.

Læs også Lasse droppede smartphonen: Jeg er mere nærværende og sover bedre

Familieterapeut fra Silkeborg, Helle Hust, oplever også tiden er presset på grund af de smarte telefoner, og hun uddyber, hvordan smartphones kan skabe problemer både i småbørnsfamilier, og når børnene er lidt ældre:

- Når man har et barn, der ikke er så gammelt, tager tingene bare længere tid. Det kan for eksempel være at spise morgenmad, og hvis man som forældre sidder med en iPhone under hele måltidet, går barnet glip af en masse nærvær. Hvis man ser på familier med større børn, oplever jeg, at kommunikationen godt kan foregå over Messenger, når man sidder i hver sit rum, og det er altså også et problem, siger Helle Hust.

Læs også Pokémon GO: Unge jagter virtuelle monstre i Aarhus' gader

Her på TV 2 | ØSTJYLLAND har vi lavet en rundringning til flere terapeuter i Østjylland, og de bekræfter tendensen med, at smarphones oftere er en del af de problemer, som familier har. Hos familiepsykologerne i Aarhus mener psykolog Morten Prahl, at det især skyldes, at de forskellige enheder stjæler opmærksomhed.

01:40

Lasse har droppet sin smartphone: Nu er han mere nærværende og sover bedre

Luk video

- Jeg synes, det er vigtigt, at man gør sig nogen tanker om, hvordan er det, at vi gerne vil bruge vores opmærksomhed på. Er det vigtigt for mig at bruge min opmærksomhed på Facebook, Twitter, eller hvor du nu er henne – er det vigtigt for mig, eller er der noget andet, som er vigtigere, siger han.

Helt lav praktisk plejer Morten Prahl at anbefale, at familierne tager hele dage, som er fri for smartphones, tablets og andre enheder. Men det kan godt være svært i begyndelsen, fordi det kan føles kedeligt.

- Ideelt sker der det, og det oplever jeg også sker, at når man har kedet sig tilstrækkeligt længe, så sker det, at så skal opmærksomheden til selv at finde på. Den retter sig ind og siger: ’hvad har jeg egentlig lyst til’, siger Morten Prahl.

Læs også Likes og selfies: Fordommene om unge passer ikke

Også Annette Krog anbefaler sine klienter, at de lægger tingene væk, og det kommer sjældent bag på familierne. De ved det nemlig som oftest godt. 

Det kan være svært helt undgå at blive forstyrret af de elektroniske enheder i hverdagen. Det skyldes, at det bliver en mere og mere integreret del af vores liv. Derfor mener Anette Krog, at man i hver enkelt familie bør tage snak om, hvordan man vil være familie.

- Det er det, som skal være det afgørende er ikke hvor mange app’s man kan hente, men hvordan man vil være familie. Det er det, som skal styre det, og så lav en benhård prioritering, siger hun. 

Øverst på siden kan du se hele interviewet med Anette Krog i videoen øverst på siden.