Smart: Ny teknologi kortlægger selv det mindste stykke ukrudt på marken

En ny teknologi gør det muligt at kortlægge ukrudtet på landmandens mark og på den måde kun sprøjte der, hvor ukrudtet er

02:26

VIDEO: En ny teknologi gør det muligt at kortlægge ukrudtet på marken og derfor kun sprøjte med sprøjtegifte dér, hvor der er behov.

Nu kan landmænd snart sprøjte deres marker på en ny måde, som kan skære forbruget af sprøjtegifte ned med helt op til 70 procent.

Det er en rivende udvikling inden for kunstig intelligens, som nu gør det muligt at finde ukrudtet mellem kornet og kun sprøjte lige dér, hvor der er behov.

Landmændene begynder med at skaffe sig overblik over, hvor ukrudtet er i deres kornmark. Så sprøjter de bagefter. Men kun de steder, hvor der er ukrudt. 

Læs også Fund af sprøjtegift i drikkevandet flere steder i Østjylland

Sådan lyder den besnærende enkle opskrift, som forskere fra Aarhus Universitet arbejder på i samarbejde med flere teknologivirksomheder.

- Der er selvklart nogle fordele for landmanden i og med, at han kan få nogle besparelser. Men der er også nogle miljømæssige aspekter i det her, som også er væsentlige, siger Martin Dyhrman Sørensen, der er udviklingschef for Danfoil.

Et ensartet lag sprøjtegift

Som det er i dag, sprøjter mange landmænd et ensartet lag sprøjtegift ud over hele marken. 

Men det skal den nye teknologi lave om på. Først tager man et foto med ekstrem høj opløsning med et kamera spændt fast på en ATV. Der tages et billede på hver tiende meter. Kameraet kan tage gode billeder, selvom ATV’en kører med 70 km/t.

Ved hjælp af et kamera fastspændt på en ATV kan man finde frem til selv den mindste ukrudtsplante.

- Hvis vi har for hver 7,5-10, meter eller deromkring, så fanger vi alle ukrudtspletterne. Hvis der er en enkelt, der smutter, så er det sjældent en katastrofe, siger Rasmys Nyholm Jørgensen, der er forsker ved Aarhus Universitet.

Så behandles billederne i en computer, hvor kunstig intelligens sætter en lille firkant rundt om hver eneste stykke ukrudt og fortæller hvilken slags ukrudt, det er. 

Læs også Landbrug og Fødevarer klager over sprøjteforbud i Beder

Men det er ikke en nem opgave at lære en computer at kende forskel på ukrudt, da planterne udvikler sig fra uge til uge.

Det er superinteressant, at vi lige pludselig kan få noget automatik, som kan gøre det her for os.

Martin Dyhrman Sørensen, Institut for Ingeniørvidenskab

Men foreløbigt har forskerne lært den kunstige intelligens at kende 22 forskellige slags ukrudt ud af de 48 arter, man gerne vil op på.

- Når man ved, hvordan ukrudtet har fordelt sig i marken, så kan man omsætte det til en sprøjteplan, siger Mads Dyrmann, der er postdoc. ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

- Det er superinteressant, at vi lige pludselig kan få noget automatik, som kan gøre det her for os. For man vil kunne gøre det bedre automatisk, end man alt andet lige kan gøre manuelt, siger Martin Dyhrman Sørensen.

Sådan ser et kort over ukrudt ud på marken. Dette kort bliver til data, som landmanden kan "fodre" computeren på sprøjtemaskinen med. 

Alt hvad landmanden så kan gøre, er at putte et hukommelseskort med de indsamlede data ind i computeren på sin sprøjtemaskine og så ellers køre traktoren gennem marken. Så lukker sprøjtedyserne selv op, hvor der er ukrudt og lukker igen de steder, hvor der ikke er.

Fremover behøver landmanden kun at så en kornmark og konstatere, at der er et problem og så sende en mand ud på ATV for at kortlægge ukrudtet. Så er der penge sparet på sprøjtemidler og en chance for, at bevare noget af drikkevandskvaliteten.