Små landbrug beholder støtten

Enigt folketing freder småbønder

Danske landmænd, der har helt små landbrug, kan de kommende år blive ved med at modtage landbrugsstøtte.

Det har regeringen og samtlige af Folketingets partier besluttet mandag.

- Vi har fundet en god løsning, som jeg er sikker på, at små danske landbrug og økologiske bedrifter er rigtigt glade for, skriver fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Samtidig har partierne besluttet at gøre det nemmere for små landbrug at søge økologistøtte. Her sættes grænsen nu til 0,3 hektar.

- De små producenter er vigtige for lokalsamfundene, og derfor er jeg glad for den løsning, vi har fundet, skriver ministeren.

8.000 små landbrug stod ellers til at miste deres landbrugsstøtte fra 2015. Grænsen for, hvor meget landbrugsjord som udløser direkte støtte, skulle nemlig ændres fra to hektar til fem.

Det fremgik af regeringens plan for, hvordan EU's landbrugsreform skulle udmøntes her i landet. Sidste år blev EU's medlemslande og EU-Parlamentet enige om et kompromis for landbrugspolitikken. Det var denne reform, der kunne være kommet til at betyde, at de små landmænd mistede støtten.

Reformen drejer sig om landbrugspolitik fra 2014 til 2020 med et budget på 2700 milliarder kroner. Landbrugspolitikken udgør cirka 40 procent af EU's samlede budget på lidt over 1000 milliarder kroner om året.

I alt modtager omkring 44.200 danske landmænd landbrugsstøtte.