Slut med volapyk

Hvad skal afdelingen hedde?

01:48

1 af 2

Når patienter tjekker ind på Regionens sygehusafdelinger, bliver de mødt af uforståelige navne som geriatri og onkologi.

Men det skal være slut nu, mener Region Midtjylland, der nu beder borgerne om hjælp til at finde mere mundrette navne på hospitalernes afdelinger.

- Dagens sprogbrug skaber afstand mellem patient og behandler, fordi kun den ene part er på sproglig hjemmebane. Derfor spiller vi nu ud med en række forslag til nye navne, som alle kan forstå, siger koncerndirektør Ole Thomsen.

Eksempler på volapyk er Gastroenterologisk Afdeling (mave tarm kirurgi), Dermato-Venerologisk Afdeling (hud og kønssygdomme) og Endokrinologisk Afdeling (stofskiftesygdomme).

En undersøgelse, som Region Midtjylland har fået lavet blandt 500 borgere viser, at mere end halvdelen ikke kender betydningen af de svære navne. Eksempelvis er det kun 47 procent, der ved at onkologi betyder kræft.

Forslagene til nye navne er sendt i høring hos en lang række samarbejdspartnere og patientforeninger. Men som en ny form for høring, kan alle give deres bestyv med på regionens facebookside eller på www.nyenavne.rm.dk

- Det er en svær nød at knække. Navne kan man altid finde, men hvis man ønsker, at de skal være både saglige, korte og sigende, bliver det sværere. Vi har valgt at lægge vores forslag åbent frem og lytter meget gerne til andre bud, siger Ole Thomsen.

Se video øverst på siden.