Slut med tomme busser: Region sparer 40 millioner kroner på kollektiv trafik

Den kollektive trafik i Region Midtjylland skal skære 10 procent af budgettet. Tirsdag blev det besluttet, at man hurtigst muligt vil udføre besparelserne

Det skal være slut med, at der kører tomme busser på regionens regning. Det står klart efter, at regionen står til at skulle skære i budgettet for kollektiv trafik.

I alt skal der i 2019 spares 40 millioner kroner på den kollektive trafik. Det svarer til omegnen af 10 procent af det årlige budget for buskørsel.

Et flertal i regionsrådet besluttede tirsdag, at man vil foretage besparelserne hurtigst muligt og senest inden 2021. SF og Enhedslisten stemte imod. 

Ifølge regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) skal regionen nu til at forhandle med kommunerne om, hvilke ruter, der i stedet skal drives af dem.

- Der er en række ruter, hvor vi kan se, borgerne bruger bussen som en kommunal rute. Det er ikke regional kørsel. Vi skal bringe folk fra et stort bycenter til et andet, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Færre unge gider tage bussen, og flere kører i stedet for i bil, når de skal til det sted, hvor de er under uddannelse. Se mere i indslaget her fra tidligere i marts. 

Han peger på, at det især er i den østlige del af regionen, hvor der bliver kørt det, som ikke betegnes som decideret ’regional’ kørsel.

- Det bliver vi nødt til at holde op med, når vi har så stram en økonomi. Ud over diskussionen om, hvem der skal køre busserne, så er der også en diskussion om, hvor busserne skal køre, siger Anders Kühnau, der peger på, at der nødvendigvis ikke skal køre store busser, der kan have 54 passagerer med, på strækninger, hvor få tager bussen, siger Anders Kühnau.

Fakta

Finansieringen af busdriften i regionen ligger under budgettet til Regional Udvikling. Denne del af budgettet skal også række til kultur, erhverv, bekæmpelse af jordforurening og rent drikkevand. Budgettet til Regional Udvikling er låst, så man kan ikke hente penge fra sundhedsvæsenet eller psykiatri, som også er regionens opgaver.

Der er derfor tale om en politisk prioritering.

- Der bliver en prioritering, om vi vil køre rundt med tomme busser, eller passe på vores grundvand. Vi har flere tusinde borgere, der er stavnsbundet i deres huse, fordi der ikke er ryddet op på deres grund. Det har jeg det skidt med, siger Jørgen Nørby (V), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling, til TV2 ØSTJYLLAND. 

I Norddjurs Kommune har man indført gratis busser. Se mere i indslaget herunder: 

Gratis busser om sommeren i Grenaa skal nu være en permanent løsning. Det har allerede været en realitet i tre år nu, og nu vil Norddjurs' politikere gøre de gratis busser om sommeren til en permanent løsning.
corona test

Næsthøjeste smittetal: Yderligere 1367 coronatilfælde i Danmark

Vangdalen Randers

Stribevis af småbrande: Beboere frygter det går galt

Breaking
corona test podning

Styrelse: Flere skal selvisoleres og testes efter tæt kontakt til smittet

Sigurd har siden april været igennem diverse undersøgelser for at få svar på, hvad han fejler

Hvad er der galt med min baby? Mor søger hjælp

parkeringsbøde parkeringsafgift p-bøde p-afgift parkering

Kommune vil sprede handlen: Undgå trængsel og larm og få gratis parkering

Anne-Mette Jensen blev onsdag udsat for et tricktyveri

Anne-Mette udsat for tricktyv - men så tog en gruppe mænd affære