Slut med at teste moderkager

Blodprøve erstatter risikofyldt moderkageprøve

Hvert år kan over 1.000 kvinder slippe for at få lavet en risikofyldt moderkageprøve for at få udelukket Downs Syndrom eller en anden kromosomfejl hos fostret. Det fortæller DR Østjylland.

I stedet kan ekstra blodprøve nemlig give klar og mere sikker besked om, hvorvidt fostret fejler noget. En ekstra blodprøve vil også betyde, at flere fostre med sjældne kromosomfejl vil blive opdaget.

Det viser ny forskning fra et forskerteam fra sygehusene i Skejby og Hvidovre og fra Rigshospitalet, og det er en verdensnyhed.

- Vi vil gerne opnå, at den enkelte gravide får en mere sikker vurdering af, om fostret fejler noget alvorligt, for eksempel en kromosomsygdom, forklarer læge og Ph.d.-studerende, Charlotte Ekelund fra Rigshospitalet.

- Vi ved jo, at det er psykisk hårdt, og en moderkageprøve indeholder også en lille risiko for fostret, fordi man kan aborterere efter sådan en undersøgelse, siger hun.

Offentliggøres på Malta
Den nye forskning bliver offentliggjort på Verdenskongressen i føtalmedicin i uge 26 på Malta, og det er endnu ikke til at sige, hvornår to blodprøver kan blive praksis i Danmark.

- Det er blandt andet et spørgsmål om logistik og økonomi. Det kræver dels, at vi tager blodprøver to gange, og at vi får mere maskineri og personale.

Men vi håber, at gevinsten ved at tage to blodprøver er så markant, at det kan lykkes at få ressourcerne til det, siger leder af føtalmedicin og ultralyd på Aarhus Universitetshospital, overlæge Olav Bjørn Petersen.

Kilde: DR Østjylland