Sluse i Randers Fjord?

Til kamp mod kommende oversvømmelser

I England er Thames Barrier blevet opført for at beskytte London mod oversvømmelser. I Randers er der planer om en tilsvarende sluse. Foto: Wikipedia

Disse områder i det centrale Randers er truede i forbindelse med oversvømelser. Foto: Randers Kommune

1 af 2

Venedig har én. London har én. Og i Randers får de måske også én.

For at forhindre fremtidige oversvømmelser arbejder Randers Kommune med planer om at anlægge en stor sluse i Randers Fjord.

Planerne om en mulig sluse skyldes, at der på grund af klimaforandringer i fremtiden er udsigt til flere regnskyl og stigende vandstand.

Slusen skal kunne tages i brug, hvis vandstanden i fjorden bliver så høj, at vandet truer bygningerne i blandt andet Randers Midtby.

- Med Randers Kommunes beliggenhed ved fjord og Gudenå må vi regne med, at vi oftere blive udsat for oversvømmelser, forklarer klimamedarbejder i Randers Kommune Lars Bo Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: Randers under vand

Kystdirektoratet har beregnet, at bygninger og andre værdier for 5,6 mia. kr. er truede alene i Randers Kommune.

Klimamedarbejder Lars Bo Jensen understreger, at Randers Kommune ikke er kommet langt med planerne om en eventuel sluse efter samme forbillede som den, der er anlagt i Themsen ved London.

- Men det kan godt være, at politikerne skal på studietur for at se, hvordan man har lavet sluser i London, Venedig eller i Holland.

Se: Oversvømmelser lukker veje

En kommende sluse skal i givet fald anlægges ved udmundingen af Randers Fjord ved Udbyhøj eller tættere på Randers by, hvor den kunne kombineres med en eventuel ny bro over fjorden.

Det koster formentlig mellem 300 og 500 mio. kr. at anlægge en sluse i Randers Fjord. Derudover kommer udgifterne til forbedring af digerne nær slusen, så vandet ikke løber uden om den.

- En sådan opgave kan vi ikke løse alene. Staten skal hjælpe med finansieringen. Det lyder måske som en lidt mærkelig idé, men det handler om at beskytte Danmarks sjettestørste by, siger klimamedarbejder Lars Bo Jensen.