Slap af: Sådan holder du vejret under vand i minutvis

Du kan holde vejret længere tid under vand, end du selv tror, siger fridykkerformand. Du skal bare fortælle hjernen, at det er dig, der bestemmer

02:14

Et sekund, to sekunder, tre sekunder....

For de fleste er det sekunder, der tælles, når de har hovedet under vand.

Det kunne snildt være minutter frem for sekunder, mener Mark Pedersen, der er formand for Aarhus Fridykkerklub.

Langt de fleste vil kunne klare flere minutter under vand uden at trække vejret. 

- Jeg ved ikke, om alle – men rigtig mange - kan holde i fire-fem minutter. Det er ikke noget problem. Du skal bare sige til din hjerne, at det er sådan, det skal være, siger han. 

Mark Pedersen, formand for Aarhus Fridykkerklub, mener, at de fleste kan lære at holde vejret under vand i flere minutter.

Generelt kan vi ifølge Mark Pedersen klare langt mere, end vi selv tror.

- Jeg tror ikke, at vi mennesker kender vores fysik. Vi kan sindssygt meget. Det er vores hjerne, der stopper det, siger han. 

Læs også Computerne fik baghjul: 250 deltagere til brætspilsfestival

I weekenden var der DM i fridykning på Aarhus Svømmestadion.

Her beviste Rune Hallum, at han kan - omend ikke gå på vandet - så hvert fald klare mere end konkurrenterne.

Otte minutter under vand

Den 26-årige fridykker fra Aarhus endte med at vinde DM i disciplinen fridyk, hvor det handler om at svømme længst på én indånding.

Rune Hallums rekord lyder på knap otte minutter under vand. Han har en forklaring på, hvad der skal til.

Det er sundt. Det er ikke farligt. Du kan miste bevidstheden, men så vil der typisk gå 10-15 sekunder, og så er du tilbage igen.

Rune Hallum, fridykker

- Det handler kort sagt om at slappe så meget af som muligt, så man bruger så lidt energi som overhovedet muligt, siger Rune Hallum og uddyber: 

- Jo mere man kan sætte kroppen ned i gear og slappe af, desto mindre energi bruger den, og så er det klart, at så kan man strække det længere. 

Ved weekendens DM var der sygeplejersker på plads ved bassinkanten med forskellige former for udstyr, blandt andet en hjertestarter. Sygeplejerskerne træder til, hvis deltagerne kommer "på dybt vand". 

Rune Hallum vandt DM i fridyk.

Mark Pedersen, formand for fridykkerklubben, mener ikke, at sportsgrenen er farlig.

- Det er sundt. Det er ikke farligt. Du kan miste bevidstheden, men så vil der typisk gå 10-15 sekunder, og så er du tilbage igen, siger han og tilføjer: 

- Det er farligt, hvis du gør det alene. Det er en rigtig dårlig idé, for hvis du ikke har nogen til at fiske dig op, så er du altså på røven.   

Verdensrekorden på at kunne holde vejret i længst tid uden brug af iltmaske tilhører en fransk fridykker. Han kan holde vejret under vand i 11 minutter og 35 sekunder.

Øverst kan du se hele indslaget fra Aarhus Svømmestadion.