Slagsmål om kunder: Fra i dag lukker Bilka ikke igen

Når Bilka i Tilst åbner denne fredag morgen klokken 06.00 lukker butikken aldrig igen. Eller jo, lige i helligdagene

Foto: Claus Fisker - Scanpix

Åbningstid: Altid.

Om ordlyden på skiltet foran Bilka i Tilst bliver sådan fremover er endnu ikke besluttet, men det ville ikke være helt forkert.

For når Bilka i Tilst åbner klokken 06.00 går butikken over til at have døgnåbent. Alle dage undtagen helligdagene.

- Vi glæder os rigtig meget til at holde døgnåbent, og jeg forventer mig rigtig meget af det. Nu KAN åbningstiderne jo ikke blive bedre, siger varehuschef i Bilka i Tilst Claus Dahl til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

02:40

VIDEO: Bilkas holdt også døgnåbent i juledagene. Se et tv-indslag her.

Luk video

Bilka forsøgte sig allerede i juledagene i december med døgnåbent, men nu er ordningen altså blevet gjort permanent.

Altid åbent – til evig tid

Som så meget andet i detailbranchen vil der selvfølgelig løbende blive evalueret på, hvor godt kunderne tager imod muligheden for at handle leverpostej klokken fire om natten en almindelig onsdag, men det er ikke en tidsbegrænset ordning, der nu er indført.

- Jeg er sikker på, at det her bliver til evig tid. Jeg tror, at det bliver en kæmpe succes. Det er den måde, man driver detailhandel på i dag. Når kunden er klar, så skal vi være der, siger varehuschef Claus Dahl.

Men hvordan sikrer man en god kundeoplevelse klokken fire om natten en hverdag?

- Det gør man ved, at opfylderne sikrer, at der bliver pumpet varer op på hylden, så de er fyldt til kanten. Derudover kan man handle i dejlig ro og strukturerede forhold, og vi har ansat specifikt personale til natarbejdet. Det er et fast hold, der arbejder om natten og kender deres opgaver, siger Claus Dahl.

Det betyder samtidig, at ingen af Bilkas ansatte er blevet pålagt nattearbejde i forbindelse med den temmelig markante udvidelse af åbningstiden.

Benhård business

Ifølge detailekspert Camilla Birch, som er en af partnerne i Birch&Birch, der rådgiver om forbrugertrends og detailhandel, er det benhård business og et forsøg på kundekapring, der får Bilka til at udvide åbningstiderne – også selv hvis det ikke kan betale sig på bundlinjen i første omgang. 

Læs også Ny lov: Ingen Bilka til Randers

- Det er altid et slagsmål om kunder. Kan du lokke den travle familiefar over i din forretning, fordi han kan købe fødselsdagsgaverne klokken 22.00, så har du fået en kunde ind, og det betyder måske, at næste gang, han har god tid til at handle, er han mere tilbøjelig til at komme i din forretning. En ting er at få folk ind ad døren en gang, men kan du vænne folk til at foretrække din forretning, er der vundet noget på den lange bane. Så gør det måske ikke så meget, at det ikke var en god forretning første gang, han kom, siger Camilla Birch til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ingen tør holde lukket

Det er ikke forfærdeligt mange år siden, at en typisk dagligvarebutik som Netto havde åbent 9-20 i hverdagen, 8-17 om lørdagen og lukket om søndagen. Det billede er helt uhørt i dag, selv om lukkelovens seneste markante ændring ikke er mere end fire et halvt år gammel.

I dag finder du ingen dagligvarebutikker, der tør have lukket om søndagen.

Camilla Birch, detailekspert og partner i Birch&Birch

- Hver gang lukkeloven har givet plads til at handle på nye tidspunkter, har der været folk, der gerne vil det. I dag finder du ingen dagligvarebutikker, der tør have lukket om søndagen. Det er et konkurrenceparameter, at det skal være nemt at handle i forretningen, siger Camilla Birch.

Ifølge hende er åbningstiderne også Bilkas forsøg på at markere sig i konkurrencen med nethandelen.

- Nethandel tilbyder, at vi kan handle nemt og når det passer os. Og Bilka er jo et hypermarked, der har mange flere ting end fødevarer, så de er i reel konkurrence med nethandelen, siger Camilla Birch.