Slæber tilsyn i retten

Jyske Bank beskyldt for at vildlede kunder

Nederlag i både Pengeinstitutankenævnet og Vestre Landsret afholder ikke Jyske Bank med hovedsæde i Silkeborg fra at tage endnu et sværdslag i den såkaldte hedgesag.

Det er den sag, hvor banken er blevet beskyldt for at vildlede sine kunder om risikoen ved et investere i såkaldte »markedsneutrale obligationer.«

Børsen afslører i dag, at Jyske Bank for over et år siden tog det helt usædvanlige skridt at stævne Finanstilsynet for sin rolle i forløbet, og at der derfor sandsynligvis er et retsopgør på vej. Juridisk direktør hos banken, Peter Stig Hansen er overfor Berlingske Business yderst fåmælt om sagen.

- Vi udtaler os jo normalt ikke om verserende retssager.

Hvad er det, I håber at opnå med sagen?

- Nu er vi inde og tale om selve sagen. Og det må jeg afstå fra, siger han.

Hedgesagen kort

Sagen drejer sig om obligationsproduktet, Jyske Invest Hedge markedsneutral, som Jyske Bank lancerede i 2007.

Obligationerne blev markedsført som en lav-risikoinvestering overfor kunderne. Men i 2008 tabte fonden bag obligationerne 80 procent af sin værdi, og dermed mistede omkring 10.000 kunder samlet 800 millioner kroner.

Spørgsmålet var derfor, om den samlede markedsføring og individuelle rådgivning omkring obligationerne havde været vildledende. Det mente en gruppe af investorer, der i 2009 fik medhold i deres klager over Jyske Bank i pengeinstitutankenævnet.

Men Jyske Bank nægtede at følge afgørelserne, og gik videre til Vestre Landsret, der i 2011 dømte banken til at betale 800.000 kroner i erstatning. Efter lang tids tovtrækkeri valgte banken at tilbyde forlig til de resterende investorer, der kunne få 80 procent af deres tab dækket.

Finanstilsynets påtale

Et af de centrale argumenter på investorernes side gennem det meste af forløbet var, at Finanstilsynet i efteråret 2009 valgte at give Jyske Bank en påtale for overtrædelse af Finansielle regler om god skik i sagen.

Og det er den påtale, som Jyske Bank har valgt at stævne tilsynet for, hvilket er et ret usædvanligt skridt. Hos Finanstilsynet kan juridisk vicedirektør, Julie Galbo ikke huske nogle fortilfælde, hvor en bank har lagt sag an mod tilsynet.

- Det sker sjældent, men jeg har ikke nogen statistik, siger hun til dagbladet Børsen.

Vil ikke spekulere i udfald

Ordførende direktør hos Jyske Bank, Anders Dam har tidligere udtalt til Berlingske Business, at hele hedgesagen har skadet bankens image.

Men juridisk direktør Peter Stig Hansen - der af banken i dag er blevet udvalgt til talsmand om sagen - vil ikke fortælle om image har indgået i overvejelserne omkring at føre sag mod Finanstilsynet.

- Begrundelsen for at tage den op, vil jo være en del af den her sag. Og jeg udtaler mig altså ikke om den her sag, mens den verserer, siger han.