Skydes i stykker

Rekonstruerer søslag fra 1864

Foto: Colourbox

Skibstømrere fra Fregatten Jylland i Ebeltoft er i disse dage i fuld gang med at bygge en skibsside, som i næste måned skal gennemhulles af en kanonkugle.

Heldigvis er det ikke Fregatten Jylland, der skal skydes til pindebrænde, men derimod en kopi af det berømte træskib.

Den seks kvadratmeter store og 50 cm tykke skibsside af massivt egetræ er en tro kopi af Fregatten Jyllands skrog. Skibssiden skal den 25. marts gennemhulles af en kanonkugle fra en af Fregatten egne originale kanoner.

Skibssiden skal skydes i stykker i forbindelse med en videnskabelig dokumentation af begivenhederne under krigen i 1864. Nedskydningen af skibssiden finder sted på Hærens Kampskole i Oksbøl.

Kanoners effekt dokumenteres

Det skal testes, hvordan de gamle skibskanoner egentlig opførte sig, når de var i kamp, ligesom kanonkuglernes effekt skal dokumenteres med moderne måleudstyr.

- Den kanon, vi bruger, var faktisk med ombord på Fregatten Jylland under slaget ved Helgoland. Det bliver første gang i 150 år, at den får lejlighed til at vise, hvad den duer til overfor en af datidens fregattens skibsside, siger direktør for Fregatten Jylland Benno Blæsild i en pressemeddelelse.

Fregatten Jylland blev selv ramt af op mod 30 fuldtræffere under søslaget d. 9. maj 1864.