Skyder for mange handyr

Jægerne glade for kronhjortene

02:15

1 af 2

Kronvildtbestanden på Djursland har en unaturlig sammensætning. Der er for mange hundyr og få store hjorte. Forklaringen er, at jægerne skyder kronhjortene og lader hinderne gå - og det gavner ikke den samlede bestand.

- Jægerne skal være samlet om at lade de unge hjorte gå, og så koncentrere sig mere om at skyde nogle hinder og kalve, siger Per Therkildsen, der er formand for Den Regionale Vildthjortegruppe i Grenaa.

Det handler om, at jægerne skyder kronvildtet i en alt for tidlig alder. Ifølge en ny rapport når blot en ud af 100 af hjortene på Djursland at blive otte år. De yngleklare hjorte får så mere plads til at formere sig, og det kan blandt andet skade landbruget

- Hvis krondyrene optræder i for store rudler, hvor der er for mange dyr samlet, så går de ud på markerne, hvor de kan lave betydelig skade både i foråret, når markerne er i vækst, men også lige inden høst, siger Per Therkildsen.

Problemet for mange jægere er ifølge Per Therkildsen, at der er mere prestige i at nedlægge en Kronhjort end et krondyr.

- Der er mere prestige i at skyde en hjort, end der er i at skyde en hind eller en kalv, og nogle synes, at de har krav på at skyde mere end en om året, og alene det gør, at der så bliver skudt alt for mange handyr, siger Per Therkildsen.

Du kan se mere om sagen i indslaget øverst på siden.