Skraldere gør en forskel for svage familier

Steffen Sand og Annbrit Jørgensen bekæmper ressourcespild i Aarhus

02:51

1 af 2

Det er blevet populært at være såkaldt skralder, der i nattens mulm og mørke tømmer butikkers containere for madvarer og andet, der stadig kan anvendes. I Aarhus er to af dem Steffen Sand og Annbrit Jørgensen, som langt fra kun gør det for egen vindings skyld.

En stor del af det, som parret samler ind, går til ressourcesvage familier, der ikke har mange midler at gøre godt med. Derfor bliver især Annbrit Jørgensen faktisk også trist, når de kommer til flere fyldte containere med så meget mad, at de ikke kan have alt med.

Samsø vil genbruge alt affald

- Vi er nødt til at tage det, vi kan bruge eller give videre. Dagen efter bliver de tømt, og så får ingen glæde af maden. De her kartofler ser fine ud, men er smidt væk, fordi nogle af dem er begyndt at spire, fortæller Annbrit Jørgensen.

Det er langt fra unormalt, at skralderne oplever store mængder mad, der er smidt ud på grund af små fejl.

Synd at smide alt ud

- Jeg får det helt dårligt - det er vanvittigt. Man kunne give maden til velgørenhedsorganisationer eller os. Eller stille gratis kartofler ud til vejen. Mange har brug for det, og så er det andet synd, mener hun.

I sin tid som skralder har Annbrit Jørgensen blandt andet oplevet, at butikker har smidt hele rammer eksempelvis salsasauce ud, fordi et enkelt glas er gået i stykker. Skraldemakkeren Steffen Sand bliver ikke trist på samme måde, men er mere glad for at gøre en forskel.

Østjylland langt fremme med genanvendelse

- Det er fantastisk, at vi med den her ressource kan være med til at støtte op om en familie, der har det svært. Jeg bliver kun ked af det, hvis vi kommer til en låst container, hvor lige det, vi står og mangler, kunne være, forklarer Steffen Sand.

Indslaget med de aarhusianske skraldere er en del af programmet Livet + det løse, som du kan se på TV 2 | ØSTJYLLAND torsdag aften kl. 19.50. Allerede nu kan du se det lige her.