Skrald skænder Århus' parker

På fem år er udgifterne til at fjerne affald og udbedre hærværk i parker og grønne anlæg steget med 74 procent.

Åndehullerne i byerne bliver i alarmerende grad forpestet af skrald og vandalisme. På fem år er udgifterne til at fjerne affald og udbedre hærværk i parker og grønne anlæg steget med 74 procent i Danmarks fire største byer. Det viser tal, som Politiken har indhentet fra kommunerne samt Slots- og Ejendomsstyrelsen.

- Vi ser, at der er mindre og mindre forståelse for, at det offentlige rum er fælles eje. Der er en tendens til at tro, at nogen kommer og rydder op, fordi vi lever i et velfærdssamfund, siger Kim Gulvad Svendsen, afdelingschef for Natur og Miljø i Århus Kommune, til Politiken.

Også skraldebyrden på veje og pladser er vokset voldsomt. I alt bruger bykommunerne i år 232 millioner kroner på at rydde op efter borgerne - en stigning på 43 procent i forhold til i 2005,

skriver Politiken.

Erfaringer fra udlandet viser, at svineriet kan begrænses ved at inddrage borgerne i arbejdet med de rekreative områder. New York City så for 25-30 år siden sine parker oversvømmet af skrald, graffiti og hærværk. Blandt andet ved at rekruttere frivillige er problemerne blevet minimeret. I dag lægger 50.000 newyorkere 1,7 millioner årlige arbejdstimer i at holde de grønne områder rene og pæne.

- De frivillige opholder sig i parkerne og fungerer som en slags onkel eller tante for parken. Hvis de ser en person smide affald eller male graffiti, vil de sige fra, for 'det her er min park'. Og når brugerne ser, at deres nabo tager hånd om parken, vil de opføre sig bedre, siger Adrian Benepe, parkchef i New York City, til Politiken.

Sidste år besøgte han Københavns parker og så nogle af de problemer, som millionbyen har kæmpet med.

- Situationen i København er ikke så forfærdelig som førhen i New York. Men problemerne skal stoppes, før de løber løbsk. Man bør investere i at rekruttere de frivillige, for de kommer ikke af sig selv. Pengene er hurtigt tjent hjem igen, siger han til Politiken.