Skorpioner i Randers

Gulvvarme har holdt skorpioner i live i 17 år

Alle danskere med gulvvarme gør klogt i at tjekke stuens sprækker for skorpioner. Det viser sig nemlig, at de eksotiske kryb åbenbart kan overleve i danske hjem, hvis bare der er varme i gulvet. Det skriver videnskab.dk.

Siden 1996 har lune gulve holdt live i en bestand af skorpioner i et hus i Randers. Det gik først op for husets ejer, Lene Hein, hvad det var for nogle dyr, da det lykkedes hendes at fange et 4-5 centimeter stort kryb.

- De er kun fremme, når der er mørkt, og de bevæger sig kun rundt på gulvene. Tænder vi lyset, flygter de væk under panelerne med det samme. De er meget sky. Og så ser de frygtindgydende ud med deres klosakse og truende brod, siger Lene Hein til Videnskab.dk.

Ifølge Lektor Thomas Pape fra Naturhistorisk Museum ved Københavns Universitet, er det et meget usædvanligt fund.

- Det er ualmindeligt! Skorpioner kan blive ret gamle. Men en skorpion bør ikke kunne overleve 17 år her i landet. Her er koldt, gulvvarme eller ej. Forklaringen må være, at de yngler - og det gør dem til verdens nordligste forekomst af skorpioner, forklarer han og fortsætter:

- De er ikke kommet vandrende på deres flade fødder - de er blevet bragt til huse. Faktisk er det meget let at få en skorpion med sig i bilen eller kufferten, når man tager hjem fra ferien sydpå.

Thomas Pape har endnu ikke kunne fastslå præcis, hvilken art skorpionerne er, men understreger at de ikke er farlige.

- Bliver man stukket af deres brod, svarer det nogenlunde til et hvepsestik.