Skoletræt lærer koster 1,5 mio.

Ældre lærere foretrækker lukrativ pension

Foto: Colourbox

Ældre lærere i Østjylland og resten af landet går på pension før tid på grund af skolereformen, og det kommer til at koste samfundet dyrt, skriver Avisen.dk.

En 60-årig tjenestemandsansat lærer, der går på efterløn, kan nå at hæve omkring 1,5 million kroner, inden hun når pensionsalderen på 65 år.

For de ældre folkeskolelærere er stort set alle tjenestemænd og sidder med meget lukrative pensionsordninger. Derfor er det mere fristende for dem at gå.

En 62-årig tjenestemand kan dermed gå hjem og hæve op til 324.000 kroner i tjenestemandspension og efterløn, indtil han fylder 65 år.

Går han allerede som 60-årig, kan det udløse 295.000 kroner årligt i fem år.

Men det er prisen for det sidste halvandet års angreb mod lærerne, mener Lejf Moos, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

- Politikerne har gjort det på en måde, der er torskedum. Indgrebet er et gevaldigt hug mod lærernes hidtidige selvstændighed parret med en større omlægning af skolen, der kræver deres engagement for at lykkes, siger Lejf Moos til Avisen.dk.

Han mener, at samtlige større omlægninger af folkeskolen gennem tiderne har fået flere ældre lærere til at trække sig før tid, fordi de ikke magtede at sætte sig ind i mere.

Denne gang har lærerne også være lockoutet fra deres arbejdsplads en måned uden løn, og et flertal i Folketinget har påtvunget dem en ny arbejdstidsaftale.

Avisen.dk's rundringning til mere end 10 lærerkredse rundt om i landet viser, at man alle steder oplever stor interesse for at gå tidligere på pension.

Lærerne får trukket 10 procent fra deres livslange tjenestemandspension, hvis de går som 60-årige. Går de som 62-årige, koster det fire procent.