Skolelukning: Nu vil Lærke helst gå på sin nye skole

På fire år er 21 østjyske folkeskoler lukket, og en af dem er Voldby Skole ved Grenaa, der til sidst havde under 60 elever

Der er frikvarter på Vestre Skole i det centrale Grenaa. I 9. klasse har Lærke Hammer hevet telefonen frem og sammen med sin veninde ser hun på opskrifter. 

Der er gang i den på hele skolen, der huser cirka 640 elever.

Men besøger man skolegården i den nu nedlagte folkeskole i landsbyen Voldby, får man sig en helt anden oplevelse. Her er græsset begyndt at gro op igennem asfalten, cykelstativerne er rømmet, og skiltene er bleget af skolen. Der er dødstille. 

Engang gik Lærke Hammer på den nu lukkede Voldby Skole, og tilbage i klasselokalet i Grenaa er hun ikke i tvivl om, hvor hun helst vil gå i skole i dag. 

- Det er helt sikkert her, siger hun.

 

Betydningen kendes ikke

Voldby Skole er en af de 21 østjyske folkeskoler, der er lukket på fire år. 

Selvom Lærke Hammer er glad for, at hun nu går på den noget større skole i Grenaa, så findes der faktisk ikke bevis for, at store skoler er bedre end små. 

- Vi kender faktisk ikke den præcise betydning af det målt i forhold til elevernes læring. Man kan se, at skoler af en vis størrelse kan have nogle fordele i form af flere faglige ressourcer og større ledelsesforhold. Men vi kan også se, at der er små skoler, som klarer sig godt, siger Andreas Rasch-Christensen, folkeskoleekspert, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Mærkes hos Dagli' Brugsen

Betydningen er altså umiddelbart ikke målbar i forhold til, hvor succesfuld elevernes skolegang er. Men ét sted, hvor skolelukningen giver kraftigt udslag, er hos Dagli Brugsen i Voldby. Her ses det på omsætningen. 

- Skolen købte jo varer hernede, og det har vi jo mistet. Men der var også forældre, der kom forbi her om morgenen og eftermiddagen, når de havde bragt eller hentet deres børn fra skolen. Nu handler de i stedet i Grenaa, og det kan vi meget tydeligt mærke, siger brugsuddeler Jan Thomas. 

Brugsuddeler i Voldby, Jan Thomas, kan tydeligt mærke på omsætningen, at skolen er lukket.
Brugsuddeler i Voldby, Jan Thomas, kan tydeligt mærke på omsætningen, at skolen er lukket.

Udover at Dagli' Brugsen har mistet en del af sin omsætning, mener han også, at man kan mærke en forandring i form af, at det liv og den aktivitet i byen, som skolen medførte, ikke er der længere. 

Kæmpede længe

Anne-Dorthe Hammer er mor til Lærke Hammer, og i lang tid kæmpede hun for at bevare skolen. Sammen med andre forældre stemte hun dørklokker, indsamlede underskrifter, startede støtteforeninger og indkaldte til møder. 

quote Nu handler forældrene i stedet i Grenaa, og det kan vi meget tydeligt mærke.

Jan Thomas, brugsuddeler

Men da skolens elevtal daler lidt efter lidt, fordi flere forældre trækker deres børn ud, indser Anne-Dorthe Hammer, at det er på tide at indstille kampen. 

- Jeg tænkte, at nu skal jeg ikke længere kæmpe for mit eget vedkommende. Nu er jeg nødt til at tænke på min datter også. Og der var for få børn i klassen, siger hun. 

Anne-Dorthe Hammer tilbragte selv de første ni år af sin skoletid på Voldby Skole. 

Anne-Dorthe besøger den nedlagte skole i Voldby. Hun er overrasket over, hvor forfalden skolen ser ud, nu hvor den ikke længere bliver brugt til noget.
Anne-Dorthe besøger den nedlagte skole i Voldby. Hun er overrasket over, hvor forfalden skolen ser ud, nu hvor den ikke længere bliver brugt til noget.

Fremtidige lukninger?

Hos Socialdemokratiet i Norddjurs Kommune er målsætningen, at de nuværende folkeskoler skal bevares i den kommende valgperiode.

quote Det er for kostbart at bevare det antal skoler, som vi har i dag.

Lars Østergaard (V)

- Vi vil strække os meget langt for at bevare de skoler, vi har i dag, men selvfølgelig kan der være en smertegrænse for, hvornår elevtallet er så småt, at vi ikke kan forsvare at opretholde en skole. Smertegrænsen vil dog altid være lokal, siger Else Søjmark, der er tidligere næstformand for børn og ungeudvalget i Norddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Anderledes er holdningen fra Venstre-manden Lars Østergaard, der er den nuværende formand for børn- og ungeudvalget. Han står ofte ret alene i byrådet med synspunktet om, at der også i næste valgperiode skal lukkes flere skoler.

- Det er for kostbart at bevare det antal skoler, som vi har i dag. Vi bruger penge på at renovere gamle bygninger, som vi i stedet kunne bruge på undervisning, siger han.

Succes med børnebyer

Kommunen har de seneste år lavet såkaldte børnebyer, hvor institutioner og skoler ligger samme sted i landsbyerne.

- Børnebyerne et vigtigt redskab til at understøtte udviklingen i landdistrikterne, siger Else Søjmark (S).

Lars Østergaard (V) mener også, at tanken med børnebyerne er god.

- Men der skal jo være børn, før børnebyer giver mening. Og faktum er, at børnetallet faldet, siger han.

Han understreger, at der er stor uenighed i partiet Venstre, når det kommer til spørgsmålet om skolelukninger.

Mød Lærke Hammer i videoen øverst i artiklen. 

Borgmester Jan Petersen (S) og Lars Østergaard (V), der er formand for børn- og ungeudvalget i Norddjurs, diskuterer skolelukninger.

 

010321 Hestevelfærd 2 VTR 1930.00_00_54_16.Still001

play Regeringen vil lempe dyrevelfærdsloven: På grænsen til dyreplageri, mener dyrlæge

Skærmbillede 2021-03-02 kl. 06.02.51

Dysten er i gang - byer kæmper om de mest aktive borgere

20200513-145410-3-1920x1920we

play Borgmester indrømmer: - Beslutning om ekstra grødeskæring gik for stærkt

diskotek disko neon neonlys lys natteliv i byen ibyen byliv bar drink drinks alkohol nov11

For fem måneder siden var smitten som i dag, men alt var åbent - tog vi fejl dengang eller gør vi det i dag?

010321 Genåbning 17-18 VO.00_00_37_16.Still001

Første dag med genåbnede butikker: - Vi trænger til at komme ud

Lars Østergaard influenza

Overlæge: Om en uges tid kan smittetal begynde at stige