Skanner kan vise hvor dine tanker starter

Ny hjerneskanner baner vej for banebrydende forskning

Foto: Aarhus Universitetshospital

Har ludomaner en anden hjerne end andre, og hvor starter en tanke henne i hjernen. Disse og andre spørgsmål kan forskerne på Aarhus Universitetshospital fremover få svar på.

Mandag indvier hospitalet Danmarks første MEG-skanner. Skanneren giver mulighed for banebrydende forskning i menneskets bevidsthed og gennembrud i behandlingen af patienter med hjernesygdomme.

Lægerne kan blandt andet undersøge, hvor epilepsi sidder i hjernen på en patient.

- I dag er det nødvendigt at åbne kraniet ved en operation og sætte elektroder direkte på hjernen for at finde stedet, hvor epilepsien sidder.

- Med MEG bliver undersøgelsen mindre belastende for patienterne, siger Anders Fuglsang-Frederiksen, professor og ledende overlæge på Neurofysiologisk Afdeling.

Koster 16 millioner
MEG-skanneren koster 16 millioner kroner doneret af Veluxfondene. Det særlige ved skanneren er, at den registrerer de magnetiske felter, som dannes rundt om hovedet, når hjernecellerne kommunikerer med hinanden ved hjælp af elektriske impulser.

MEG-skanneren er den første i Danmark, som kan måle på hele hjernen.

- Vores forskning i menneskets bevidsthed og måden, som hjernen sætter os i stand til at opleve verden omkring os, laves bedst med en MEG-skanner, siger Leif Østergaard, leder af hjerneforskningscenteret CFIN på Aarhus Universitetshospital.

Hidtil har de danske forskere været afhængige af samarbejdspartnere i Storbritannien, Finland, Holland og Tyskland.

Klar til at bruge skanneren
Flere hjerneforskere står allerede klar til at bruge MEG-skanneren. Ud over ludomaners vurdering af sig selv skal det blandt andet undersøges, om visse former for musik ændrer hjerneaktiviteten hos hvilende mennesker, og om musik har en terapeutisk effekt.

Skanneren kan også gavne parkinsonpatienter og patienter med svære kroniske nervesmerter.