Skal sejle på gas fra husdyrmøg

Grise og køer skal levere brændstof til færge

Samsøs nye færge til Hou tages i brug til september næste år.

Samsøs grise og køer skal levere brændstoffet til Samsøs nye færge.

Den østjyske kattegatø er i gang med at realisere planerne om at bygge sit eget biogasanlæg, så møg fra øens husdyr kan omdannes til gas, som den nye færge, der tages i brug til september næste år, kan sejle på.

Der går dog endnu nogle år, inden færgen vil kunne sejle på hjemmeproduceret gas, siger teknisk chef i Samsø Kommune Søren Steensgaard til DR Østjylland.

- Jeg vil vurdere, at der går to til tre år, siger han.

Det vil koste 10 millioner kroner om året at købe brændstof til den gasdrevne færge, og de penge kan man lige så godt lade cirkulere på øen frem for at købe gassen hos en arabisk gasproducent lyder logikken, mener den tekniske chef, der slår fast, at ti millioner kroner betyder en hel del i Samsøs økonomi.

Se: Ny Samsø-færge på vej

Men også på andre måder kan den biogasdrevne færge blive til gavn for Kattegatøen.

- Vi vil gerne gå foran resten af landet og blive en fossilfri ø - altså drive vores samfund uden at bruge olie og kul, siger Søren Steensgaard til DR Østjylland.

Samsø Kommune er i øjeblikket på udkig efter et anlæg, der kan køle gassen så kraftigt ned, så den bliver flydende. Den teknik kræver en masse energi, som skal hentes fra Samsøs vindmøller.