Skal lærere have fri 1. maj?

Uenighed om lærernes ret til kamp-fridag

07:23

1 af 2

Som den eneste kommune i Østjylland gav Aarhus lærerne fri den 1. maj. Men på grund af den fire uger lange lærer-lockout er den overenskomstmæssige fridag blevet et hedt debatemne.

Sådan blev det også torsdag i Markante Meninger, hvor de to debattører Jesper Grønkjær og Firoozeh Basrafkan ikke var helt enige, om lærerne skal have fri på arbejdernes internationale kampdag.

- Jeg synes, det er langt ude i hampen, at skolebørn ikke kan få lov til at komme i skole i Aarhus, fordi lærerne skal ud og skrige på Tangkrogen. Det kan de gøre efter arbejdstid, siger kunstneren Firoozeh Basrafkan.

Særligt berettiget i år

Tryllekunstneren Jesper Grønkjær mener derimod, at der netop i år er en anledning for lærerne til at holde fast i den årlige fridag.

- Det er jo ikke lærerne, som har valgt, at der har været lockout i fire uger. Jeg tror til gengæld, at lærerne føler sig en smule sjoflet af regeringen. Så hvis der skulle være et år, hvor de netop skulle på barrikaderne, så er det da i år, siger han.

Du kan se hele debatten i klippet herover, hvor der også diskuteres hvorvidt arbejdernes kampdag helt burde afskaffes. Du kan også se det i Markante Meninger torsdag kl. 18.10, 21.20 og 23.25.