Skal få udsatte til at stemme

Valgmøder og debatter skal motivere

Foto: Andreas Bastiansen

På Kloster Torv i Aarhus hænger de hjemløse ud. Få af dem stemmer til kommunalvalget. Det samme gælder andre socialt udsatte som kontanthjælpsmodtagere og psykisk syge.

Det er et demokratisk problem, mener Andreas Genefke, der er frivillig i Stemmer på kanten, der med Lisbeth Zornig i spidsen kæmper for, at flere socialt udsatte stemmer til det kommende valg.

- Det bliver nemmere for politikerne at ignore de problemer, de socialt udsatte har, fordi de ikke brokker sig,  siger Andreas Genefke, der har været aktiv i Stemmer på kanten den seneste måned.

Politikerne ignorerer dem, der ikke råber op

Han nævner den hjemløseplan, der ikke bliver videreført i Aarhus, fordi ingen har talt sagen, som eksempel. Til gengæld kommer der nye kunstgræsbaner i Skåde, hvor nogle af byens mest priviligerede familier bor. Det skal der gøres noget ved, synes Andreas Genefke.

- Dem, der har mindst, har lige lige så meget ret til at blive hørt, siger Den 17-årige HF-studerende, der selv må vente med at stemme til næste valg.

Andreas Genefke er med til at arrangere valgmøder og debatter, og så går han fra dør til dør i udsatte boligområder som Bispehaven og Toveshøj.

Det gør han for at forklare dem, der bor i kvartererne, hvilke konsekvenser det har, når de ikke stemmer.

De udsatte har givet op

- Folk er som regel åbne, men frustrerede. De føler ikke, at der bliver lyttet til deres problemer. Så forklarer jeg dem, at det i hvert fald ikke nytter noget ikke at stemme, og det kan de godt forstå, siger han.

Stemmer på kanten tager blandt andet ud med stemmeurner til dem, der ikke kan overskue at gå ned at stemme. Så arrangerer de frivillige udendørs vælgermøder for hjemløse og tager rundt i de belastede områder og forklarer.

Alle kan blive frivillige i Stemmer på kanten helt op til valget.