Skærper krav om praktikpladser

Slut med at blæse på sociale kontrakter

Socialdemokraterne og SF vil nu skærpe kravene til de firmaer, der vinder licitationen på byggeri og lignende kontrakter på arbejde for Aarhus Kommune.

Ved at skærpe kravene ønsker Socialdemokraterne og SF at styrke indsatsen for at få flere unge i praktik. 

Som TV 2 | ØSTJYLLAND for nyligt kunne afsløre, har den hidtige ordning været en dundrende fiasko: Selv om erhvervslivet skulle forpligtes til at stille en praktikplads til rådighed for ti millioner kroner, en kommunal byggeopgave lød på, er det langt fra sket i den toårige periode, ordningen med de såkaldt sociale kontrakter har løbet.

Men nu vil S og SF i byrådet altså skærpe kravene, så de sociale kontrakter bliver overholdt. Denne gang skal kravet lyde, at hver tiende medarbejder i et firma, der arbejder for kommunen, skal være en uddannelselsespraktikant.

- Udvidelsen vil give kommunen mulighed for at stille krav til en virksomhed med for eksempel køkkendrift, om en forpligtigelse til at ansætte et bestemt antal lærlinge i kontraktperioden. Det betyder at indsatsen for flere lærlinge- og praktikpladser kommer til at gælde langt flere virksomheder. Derfor får kommunen også mulighed for at lave langt flere aftaler end i dag, skriver Camilla Fabricius (S), formand for Beskæftigelsesudvalget i en fælles pressemeddelelse fra de to partier.

Kommunen vil samtidig sikre sig, at erhvervslivet ikke en gang til løber fra løfterne. Det skal ske ved at beskæftigelsesudvalget fremover skal orienteres løbende om udviklingen på uddannelsesklausulerne.

- Det er vigtigt, at vi får mulighed for at følge udviklingen og se om modellen rent faktisk lever op til vores intentioner. Derfor sørger vi for at sikre gennemsigtigheden, ved at stille krav om, at der altid skal foreligge en konkret vurdering af hvorfor der bruges eller ikke bruges uddannelsesklausuler, skriver Claus Thomasbjerg (SF), næstformand for Beskæftigelsesudvalget.

Sagen behandles i Aarhus Byråd, i aften, onsdag.