Sjælden stol til 500.000 kr.

Wegner-stol skal snart under hammeren

06:16

1 af 2

Det er et meget sjældent stykke snedkerhåndværk, der snart kommer under hammeren hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

"Delfin-stolen", der er tegnet af Hans J. Wegner, blev præsenteret på en stor snedkerlavsudstilling i 1950. Men kunderne udeblev, og derfor eksisterer der i dag kun ganske få eksemplarer. Det fortæller møbelekspert fra Bruun Rasmussen i Aarhus Peter Tholstrup tirsdag i Go' Aften Østjylland.

- Det er sjældenheden. Den her er der måske maksimalt lave fem eksemplarer af, og de er alle sammen lavet omkring år 1950. Det er jo et stykke snedkermesterarbejde af højeste kvalitet, siger han.

Et museums-ikon

Stolen er sat til salg af tre arvinger, der ikke kunne blive enige om, hvem stolen skulle tilfalde. Enige blev de dog om, at den skulle sælges, da de hørte at vurderingen lå på en halv million kroner.

Den beslutning fik hjertet til at galoppere hos Peter Tholstrup. Han har personligt en stor interesse for netop Wegners møbler, og kalder det for årets oplevelse at få lov at have et så stort ikon til salg.

- Nå vi er ovre i de eksklusive ting, ser vi dem rigtig sjældent. Vi har solgt ét eksemplar én gang før for otte til ni år siden. Heldigvis blev den købt af Kunst- og Industrimuseet i København, så vi har et eksemplar stående på museum i Danmark, siger han.

Skal nok til USA eller Japan

Peter Tholstrup er også glad for, at stolen kommer til salg netop nu. "Delfinen" skal nemlig indgå i en særlig tema-auktion over Wegner-møbler, når auktionshuset senere på året fejrer, at Hans J. Wegner i år ville være fyldt 100 år.

- Jeg tror, det bliver en rig amerikansk samler eller en japansk samler, der køber den. Eller måske et museum i Japan. Man har kæmpe interesse for Wegners møbler i Japan, siger han.

- Jeg håber den ender på et museum, så folk kan se den et sted ude i verden.

I videoen herover kan du se nærmere på den sjældne stol, der ud over sit design har en anden særlig egenskab. Den kan nemlig klappes sammen. 

Se hvordan i videoen eller i Go' Aften Østjylland tirsdag kl. 18.15 og 21.15