Sind om psykiatri: Systemet falder fra hinanden uden penge

Det bekymrer formanden for Landsforeningen Sind, at psykiatrien heller ikke i denne omgang får flere penge fra finansloven

02:07

Formanden for Landsforeningen Sind er bekymret for, at de psykiatriske patienter bliver overset, fordi de ikke får penge fra finansloven.

Da regeringens finanslov i sidste uge faldt på plads, var det ikke alle, der var helt tilfredse. Særligt psykiatrien bliver overset, fordi der ikke er sat flere penge til side til det området. Det mener den kommende formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

De psykiatriske patienter skal igen igen opleve, at de ikke opleves som ligeværdige med andre patienter i sundhedsvæsenet.

Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind

- Vi fik kun halvt så meget i vækst til hospitalerne i økonomiaftalen, som vi fik i 2017, når man ser det sammenholdt med finansloven. Derfor har vi den udfordring, at når vi heller ikke får flere penge fra finansloven til hospitalerne, så er det en meget skrabet økonomi, vi går ind i 2018 med, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kühnau undrer sig: Hvor er pengene til psykiatrien?

Men også hos Landsforeningen Sind vækker det bekymring, at finansloven ikke udlover flere penge til psykiatrien ved næste års finanslov.

- Der var ligesom lagt op til, at nu skulle der sker noget. Og det kom så ikke til at ske. Det betyder jo, at de psykiatriske patienter igen igen skal opleve, at de ikke opleves som ligeværdige med andre patienter i sundhedsvæsenet, siger formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er nødt til at komme flere penge til psykiatrien, og det skal komme på den såkaldte rigtige finanslov, ellers falder hele systemet fra hinanden.

Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind

Og det er et problem, ifølge formanden. Han oplever, at der er et tydeligt behov for en økonomisk indsprøjtning i psykiatrien.

- Jeg kan give et eksempel. Fra 2007 til sidste år kom der i region Midtjylland 54 procent flere patienter i behandling. Men i samme periode kom der kun 30 procent flere penge. Der er nødt til at komme flere penge til psykiatrien, og det skal komme på den såkaldte rigtige finanslov, ellers falder hele systemet fra hinanden, siger Knud Kristensen. 

Venstre: Der mangler kvalificeret arbejdskraft

Hos Venstre i Region Midtjylland ser Carsten Kissmeyer dog langt fra så sort på området.

- Man kan jo altid bede om flere penge. Det, jeg konstaterer, er, at med de aftaler, der blev lavet i sommers, blev der rent faktisk sat penge af til psykiatrien, siger Carsten Kissmeyer til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Reaktion på finanslov: Hvor er pengene til psykiatrien?

Han mener i stedet, at problemet ligger i udfordringer i at finde kompetence arbejdskraft i langt højere grad end, at der er tale om økonomiske begrænsninger:

- Én af de udfordringer, vi har, er faktisk at få fat i kvalificeret arbejdskraft. Både læger og sygeplejersker, der har lyst til at arbejde med den her udfordring. Så der er altså mange andre udfordringer end bare penge, siger han.

03:10

Det er en meget skrabet økonomi, vi går ind i 2018 med, fortæller den kommende formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Luk video

Den snævre økonomi betyder, at det er op til Region Midtjylland at prioritere pengene internt i sundhedsvæsenet - og skal der flere penge til psykiatrien, så må de tages et andet sted fra.

- Det er altså sådan, at vi har mulighed for at prioritere mellem både somatik og psykiatri, så den diskussion synes jeg, vi skal tage i det nye regionsråd, mener Carsten Kissmeyer. 

Læs også Aftale landet: Regionen afsætter millionbeløb til psykiatrien

Den kommende regionsformand, Anders Kühnau, er enig i, at der skal prioriteringer til, så psykiatrien kan få flere midler, men det er ifølge ham ikke helt uden problematik.

- Vi har besluttet, at vi vil finde flere penge til psykiatrien, og det kommer vi også til, men man skal bare være klar over, at vi skal finde pengene inden for det sundhedsbudget, vi har. Det betyder, at den meget travle hverdag, der er på vores hospitaler og i psykiatrien desværre ser ud til at fortsætte. Også selvom vi kommer til at prioritere psykiatrien i fremtiden, siger Anders Kühnau.

VIDEO: Se hele indslaget om Landsforeningen Sinds bekymringer øverst i artiklen.