Silkeborgs nye motorvej runder første million

Flere biler end ventet kører på Silkeborgmotorvejen, som dermed allerede her i weekenden runder en million trafikanter

Silkeborgmotorvejen når en milepæl i denne weekend, når trafikant nummer én million bruger asfalten, der blev indviet 11. september i år. Det viser Vejdirektoratets trafiktællinger på motorvejen.

- Vi må konstatere, at trafikanterne virkelig udnytter muligheden for at komme hurtigere frem mellem Aarhus, Silkeborg og Herning. Det er dejligt at se, at motorvejen er efterspurgt, og at trafikanterne og samfundet dermed får glæde af den, siger projektleder for Silkeborgmotorvejen, Mike Boesen, i en pressemeddelelse.

Trafiktallet er højere end Vejdirektoratet forudså, da vejen i sin tid blev planlagt.

Et gennemsnit af trafiktallene fra VVM-rapporten fra 2008 viser, at forventningen var omkring 13.000 biler på vejen i gennemsnit per døgn. Med et gennemsnit på omkring 16.000 biler kører der altså omkring 3000 flere biler på vejen i døgnet end antaget.

- Trafiktallet er højere, end vi forventede dengang. Det skyldes mange faktorer. En af dem er, at væksten i biltrafikken på landsplan er sket hurtigere, end vi regnede med. Og det smitter også af på Silkeborgmotorvejen. Men jeg tror også, det skyldes, at mange trafikanter ganske enkelt er glade for den smukke og praktiske motorvej, vi har bygget, siger Mike Boesen.

Han forventer, at trafiktallet kommer til at stige yderligere på Silkeborgmotorvejen. Det skyldes blandt andet, at motorvejen mangler at få åbnet tre ramper, heraf to tilkørselsramper, der ikke kunne åbnes samtidig med motorvejen den 11. september. 

Det drejer sig om til- og frakørselsramperne ved Ansvej og Nørreskov Bakke inde i Silkeborg ved tilslutningsanlæg 28 Søholt. Samt tilkørselsrampen i vestlig retning ved tilslutningsanlæg 26 Hårup, øst for Silkeborg.

- Når trafikanterne kan benytte de sidste ramper, som vi forventer åbner i november og december, så stiger trafiktallet på motorvejen også, siger Mike Boesen. 

Når så mange bruger motorvejen, giver det færre biler på andre veje. 

Vejdirektoratet har tal fra én tællestation på Nordre Ringvej i Silkeborg. Den viser, at ringvejen er blevet aflastet fra et trafiktal på omkring 21.000 biler i døgnet, før motorvejen åbnede, til 9.000 biler i døgnet i dag.

Mike Boesen vurderer, at samme tendens gør sig gældende for hele ringvejen i Silkeborg.

- Et forsigtigt bud lige nu er, at motorvejen har halveret trafikken på ringvejen. Vi formoder, at det i høj grad den tunge, gennemkørende lastbiltrafik, der nu benytter motorvejen. Det betyder, at fremkommelighed og trafiksikkerhed på ringvejen er blevet forbedret rigtig meget, siger han.

Det er ikke muligt at pege på én bestemt bil og sige, at det er trafikant nummer én million på Silkeborgmotorvejen. Vejdirektoratets tal viser, at millionen rundes lørdag eller søndag i denne weekend.

 

Sådan er trafiktallet regnet ud

Herunder kan du se et indslag fra det motionsløb, der blev holdt i forbindelse med motorvejens åbning.

 

Julie Kvelland

playJulies operation gik over al forventning - men nu er det sket, som ikke måtte ske

mundbind

playSeks ud af ti danskere bruger mundbind forkert

coronatest podning corona covid-19 visir

Lang kø til drive-in-test: Birthes syge mand måtte vente over to timer i bilen

Tåge

Her sidder kontakten til tågelygterne - og det koster dyrt, hvis du ikke bruger den

Jacob Nielsen AGF

playAGF-direktør om chokskifte: - I alle nederlag er der muligheder

Chievitz og jødestjerne

playHenrik kæmper stadig, selvom ekstremister vil det anderledes: - Jeg blev grebet af så stor en vrede