Silkeborg vilde med solceller

Vil spare penge og nedsætte energiforbrug

Arkivfoto

I Silkeborg Kommune er de vilde med solcelleanlæg.

Den 1. april udløb kommuners frist til at søge om dispensation til at bygge solcelleanlæg.

Og kigger man på tallene, er der ingen tvivl. Silkeborg er den kommune i Østjylland, hvor de har ansøgt om flest tilladelse.

43 gange har kommunen søgt. Og kigger man på landsplan, er det kun Guldborgsund Kommune, som har søgt om flere. Her er tallet 44.

- Kommunen er meget interesseret i at begrænse forbruget af co2 og spare penge. Og det kan vi blandt andet gøre ved at opsætte flere solcelleanlæg, siger Søren Østergaard, der er sektionsleder i Rådgivning og Vedligeholdelse i Silkeborgs Kommunes Ejendomsstab, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Loven kræver normalt, at kommunerne skal oprette et selskab for hvert solcelleanlæg, og også betale afgift af den energi, som produceres. Men med en dispensation til et solcelleanlæg slipper de for alt det.

Samlet har alle landes Kommuner søgt om dispensation i 786 tilfælde, hvor altså Silkeborg står bag de 43.

Og det er ikke tilfældigt, at Silkeborg står bag så stor en del af ansøgninger.

- Politikerne har valgt at investere omkring 90 millioner kroner i energibesparelser, og her er solcelleanlæg en del af den plan, siger Søren Østergaard.

Herunder kan du se, hvor mange solcelleanlæg de østjyske kommune, der har ansøgt, hver har søgt om dispensation til at lave:

- Silkeborg Kommune: 43

- Aarhus Kommune: 42

- Randers Kommune: 14

- Skanderborg Kommune: 13

- Syddjurs Kommune: 12

- Favrskov Kommune: 6

- Horsens Kommune: 1

- Norddjurs Kommune: 1

Kommunerne søgte i alt om lov til at bygge solcelleanlæg med en samlet kapacitet på 38.000 megawatt, men der kan kun gives dispensation til 20.000 megawatt, så derfor må en lang række vælges fra.